Η μητρική διατροφή κατά τη γαλουχία διαμορφώνει τις λειτουργικές ικανότητες των βακτηρίων γάλακτος | Cibus

Η μητρική διατροφή κατά τη γαλουχία διαμορφώνει τις λειτουργικές ικανότητες των βακτηρίων γάλακτος

Η έρευνα έχει δείξει ότι το ανθρώπινο γάλα είναι η βέλτιστη πηγή διατροφής για νεογνά και βρέφη. Παρέχει προστασία έναντι τόσο άμεσα απειλητικών για τη ζωή βρεφικών ασθενειών όπως η νεκρωτική εντεροκολίτιδα, καθώς και μεταγενέστερες ασθένειες σε ενήλικες, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου. Επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι αυτό που τρώει μια μητέρα ενώ θηλάζει μπορεί να διαμορφώσει την ευεργετική σύνθεση του μητρικού γάλακτος, αλλά οι σχετικοί μηχανισμοί δεν έχουν διασαφηνιστεί.

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Scientific Reports, ερευνητές από το Baylor College of Medicine, το Texas Children Hospital και άλλα ιδρύματα περιγράφουν έναν φυσικό μηχανισμό που μπορεί να τροποποιήσει τα οφέλη του μητρικού γάλακτος. Αναφέρουν τα πρώτα στοιχεία ότι η διατροφή της μητέρας κατά το θηλασμό μπορεί να διαμορφώσει το προφίλ των ολιγοσακχαριτών του ανθρώπινου γάλακτος (HMO), ενός τύπου σύνθετου υδατάνθρακα στο μητρικό γάλα. Η αλλαγή των HMO, που είναι τρόφιμα και ζωοτροφές για υγιή μικρόβια, με τη σειρά της τροποποιεί τις λειτουργικές ικανότητες του μικροβίου γάλακτος. Έχει προταθεί ότι η καθιέρωση ενός υγιούς μικροβίου στο νεογέννητο και το βρέφος επηρεάζει τη δια βίου μεταβολική υγεία.

"Σε προηγούμενες εργασίες, διαπιστώσαμε ότι αυτό που τρώει μια έγκυος γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει την ικανότητα να επηρεάσει τη δια βίου μεταβολική υγεία του παιδιού της. Στην τρέχουσα μελέτη παρουσιάζουμε τα πρώτα στοιχεία που δείχνουν ότι η διατροφή μιας μητέρας που θηλάζει μπορεί άμεσα επηρεάζουν τη σύνθεση HMO του γάλακτος ", δήλωσε ο συγγραφέας Dr. Kjersti Aagaard, Henry και Emma Meyer Chair στο Μαιευτική και Γυναικολογία και καθηγητής μοριακής και ανθρώπινης γενετικής στο Baylor.

"Αυτό ήταν ιδιαίτερα συναρπαστικό, δεδομένου ότι τα HMOs είναι βασικά αδρανείς ουσίες για μια μητέρα ή το μωρό της. Ωστόσο, ασκούν τα οφέλη για την υγεία τους ενεργώντας ως τροφή ή ζωοτροφές σε μικρόβια - τόσο βακτήρια όσο και μερικούς ιούς. Μας δίνει μια συναρπαστική ματιά σε αυτό που εμείς και άλλοι πιστεύουμε ότι είναι μια φυσική διαδικασία συν-εξέλιξης ", δήλωσε ο Aagaard.

Σε συνεργασία με τον Dr. Morey Haymond, καθηγητή παιδιατρικής-διατροφής στο Baylor, η ομάδα ερευνητών παρείχε στις μητέρες που θηλάζουν όλα τα γεύματά τους σε ελεγχόμενο περιβάλλον στο Κέντρο Έρευνας για τα Παιδιά για τη Διατροφή του USDA. Οι μητέρες κατανάλωναν μια συγκεκριμένη δίαιτα για 30 έως 70 ώρες. Μετά από μια περίοδο δύο εβδομάδων, η ίδια γυναίκα έτρωγε μια διαφορετική διατροφή που παρείχαν και οι ερευνητές.

"Βρήκαμε ότι οι διακριτές μητρικές πηγές υδατανθράκων και ενέργειας στις δίαιτες που παρείχαμε άλλαξαν κατά προτίμηση τις συγκεντρώσεις των HMO στο γάλα και αυτό συνοδεύτηκε από αλλαγές στη μεταβολική ικανότητα του μικροβίου γάλακτος", δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας Dr. Maxim Seferovic, εκπαιδευτής μαιευτικής και γυναικολογία στο Baylor που εργάζεται στο εργαστήριο Aagaard. "Δεν είναι ότι η ίδια η μητρική διατροφή επηρεάζει άμεσα τα μικρόβια, αλλά ότι η δίαιτα επηρεάζει την τροφή των μικροβίων, τα HMO, τα οποία με τη σειρά τους διαμορφώνουν τη λειτουργική ικανότητα της κοινότητας μικροβίων στο γάλα που θα καταναλώνεται από το μωρό. Είναι ενδιαφέρον ότι οι αλλαγές στο HMO εμφανίστηκαν γρήγορα, σε διάστημα 2 έως 3 ημερών, αφού οι μητέρες άλλαξαν τη διατροφή τους."

Οι ερευνητές προτείνουν ότι τα ευρήματα μπορούν να έχουν επιπτώσεις όχι μόνο για το μωρό αλλά και για τη μητέρα.

"Προτείνουμε ότι τα ευρήματά μας μπορούν να έχουν πιθανές επιπτώσεις στην υγεία και την ανάπτυξη του μωρού, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας προώθησης της υγιούς εντερικής ακεραιότητας στην επιφάνεια του βλεννογόνου. Τα HMOs τροφοδοτούν ορισμένες μικροβιακές κοινότητες και έχει προταθεί ότι η δημιουργία αυτών των μικροβιακών κοινοτήτων είναι πιθανώς σημαντική για τη νεογνική ανάπτυξη της εγκεφαλικής λειτουργίας ", δήλωσε η συν-συγγραφέας Dr. Melinda Engevik, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στην παθολογία και την ανοσολογία στο Baylor. "Υποθέτουμε ότι η κατοχή ορισμένων HMOs προάγει την ανάπτυξη ορισμένων μικροβίων στο γάλα, τα οποία στη συνέχεια περνούν στο μωρό και μπορούν να προωθήσουν την υγιή ανάπτυξη."

"Μια άλλη συναρπαστική πτυχή της μελέτης μας είναι η πρόταση ότι οι HMOs φαίνεται να επηρεάζουν κατά προτίμηση το αναπτυξιακό δυναμικό των μικροβίων που μπορεί επίσης να προσδώσουν κίνδυνο για την υγεία ή να ωφελήσουν τη μητέρα. Για παράδειγμα, διαμορφώνοντας την κοινότητα μικροβίων στο γάλα με τρόπους που μπορεί να ευνοούν την ανάπτυξη ορισμένων ωφέλιμων μικροβίων μέσω της ταυτόχρονης εξαίρεσης αυτών που προκαλούν μαστίτιδα κατά τη διάρκεια."

Πηγή: ScienceDaily

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο