Πως συνδέεται η ντοπαμίνη, το βιολογικό ρολόι με τα σνακ, την υπερκατανάλωση τροφής και την παχυσαρκία. | Cibus

Πως συνδέεται η ντοπαμίνη, το βιολογικό ρολόι με τα σνακ, την υπερκατανάλωση τροφής και την παχυσαρκία.

Κατά τα έτη 1976 έως 1980, το 15% των ενηλίκων των ΗΠΑ ήταν παχύσαρκοι. Σήμερα, περίπου το 40% των ενηλίκων είναι παχύσαρκοι. Επίσης το 33% των ατόμων είναι υπέρβαροι. Ταυτόχρονα με αυτήν την αύξηση του βάρους είναι συνεχώς αυξανόμενοι οι ρυθμοί καρδιακών παθήσεων, διαβήτη, καρκίνου και επιπλοκών στην υγεία που προκαλούνται από την παχυσαρκία, όπως η υπέρταση. Ακόμη και η νόσος του Αλτσχάιμερ μπορεί να οφείλεται εν μέρει στην παχυσαρκία και τη σωματική αδράνεια. "Η διατροφή στις ΗΠΑ και σε άλλα έθνη έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία 50 χρόνια, με πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα εύκολα και φθηνά διαθέσιμα οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ή της νύχτας". Ο Ali Güler, καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια , είπε. "Πολλά από αυτά τα τρόφιμα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, υδατάνθρακες και θερμίδες, γεγονός που δημιουργεί μια ανθυγιεινή διατροφή όταν καταναλώνεται τακτικά για πολλά χρόνια."

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Current Biology, ο Güler και οι συνεργάτες του αποδεικνύουν ότι το κέντρο ευχαρίστησης του εγκεφάλου που παράγει τη χημική ντοπαμίνη και το ξεχωριστό βιολογικό ρολόι του εγκεφάλου που ρυθμίζει τους ημερήσιους φυσιολογικούς ρυθμούς, συνδέονται και πως τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες - που φέρνουν ευχαρίστηση - διαταράσσουν την κανονικότητα του προγράμματος σίτισης, με αποτέλεσμα την υπερβολική κατανάλωση.

Η μελέτη έδειξε πως η σηματοδότηση της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο οδηγεί στην κατανάλωση ενεργειακά πυκνών τροφών μεταξύ των γευμάτων και σε άστατες ώρες. Άλλες παρόμοιες μελέτες έχουν δείξει, ότι τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά μεταξύ των γευμάτων ή κατά τη διάρκεια της νύχτας, αποθηκεύονται ως λίπος πολύ πιο εύκολα από τον ίδιο αριθμό θερμίδων που καταναλώνονται μόνο κατά τις κανονικές περιόδους σίτισης. . Αυτό τελικά οδηγεί σε παχυσαρκία και ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως ο διαβήτης.

Μιλώντας για τη σύγχρονη ανθρώπινη διατροφή, ο Güler είπε, "Οι θερμίδες ενός πλήρους γεύματος μπορούν τώρα να συσκευαστούν σε έναν μικρό όγκο, όπως ένα brownie ή μια σόδα σούπερ μεγέθους. Είναι πολύ εύκολο για τους ανθρώπους να καταναλώνουν υπερβολικές θερμίδες και να αυξάνουν το υπερβολικό βάρος, που συχνά οδηγεί σε παχυσαρκία και σε προβλημάτα υγείας.

Οι μισές από τις ασθένειες που προσβάλλουν τον άνθρωπο επιδεινώνονται από την παχυσαρκία. Και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανάγκη για περισσότερη ιατρική περίθαλψη και υψηλότερο κόστος υγειονομικής περίθαλψης για τα άτομα και την κοινωνία.

Είναι φυσικό για τους οργανισμούς μας να θέλουν να καταναλώνουν όσο το δυνατόν περισσότερη τροφή, να αποθηκεύουν λίπος, επειδή το σώμα δεν ξέρει πότε έρχεται το επόμενο γεύμα. Αλλά, φυσικά, το φαγητό είναι τώρα άφθονο και το επόμενο γεύμα μας είναι τόσο κοντά στην κουζίνα, είτε στο πλησιέστερο εστιατόριο φαγητό ή στο γραφείο μας. Συχνά, αυτά τα τρόφιμα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπη, σάκχαρα, και ως εκ τούτου πολλές θερμίδες, και γι 'αυτό έχουν καλή γεύση. Είναι εύκολο να καταναλώνουμε υπερβολικά και, με την πάροδο του χρόνου, αυτό επιβαρύνει την υγεία μας. Σήμερα εργαζόμαστε, παίζουμε, - και τρώμε - μέρα και νύχτα. Αυτό, επηρεάζει τα ρολόγια του σώματός μας, τα οποία εξελίχθηκαν για να λειτουργούν σε έναν κύκλο ύπνου-αφύπνισης με χρονομετρημένη δραστηριότητα, μέτριο φαγητό και νυχτερινή ανάπαυση.

Μαθαίνουμε ότι όταν τρώμε είναι εξίσου σημαντικό με το πόσο τρώμε. Μια θερμίδα δεν είναι μόνο μια θερμίδα. Οι θερμίδες που καταναλώνονται μεταξύ των γευμάτων ή σε περίεργες ώρες αποθηκεύονται ως λίπος, και αυτή είναι η συνταγή για την κακή υγεία. 

Ημερομηνία: Ιανουράριος, 2020
Πηγή: University of Virginia

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο