Ουσίες που υπάρχουν στα μαγειρεμένα κρέατα σχετίζονται με αυξημένο συριγμό στα παιδιά, αναφέρουν οι ερευνητές του Mount Sinai. Η μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο Thorax, επισημαίνει προφλεγμονώδεις ενώσεις που ονομάζονται τελικά προϊόντα προηγμένης γλυκοζυλίωσης (AGEs) ως παράδειγμα πρώιμων διατροφικών παραγόντων κινδύνου που μπορεί να έχουν ευρείες κλινικές και δημόσια υγεία επιπτώσεις στην πρόληψη της φλεγμονώδους νόσου των αεραγωγών.

Ο επιπολασμός του άσθματος μεταξύ των παιδιών στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι διατροφικές συνήθειες που είχαν καθιερωθεί νωρίτερα στη ζωή μπορεί να σχετίζονται με συριγμό και πιθανώς τη μελλοντική ανάπτυξη του άσθματος.

Οι ερευνητές εξέτασαν 4.388 παιδιά ηλικίας μεταξύ 2 και 17 ετών από την Εθνική Έρευνα Εξετάσεων Υγείας και Διατροφής 2003-2006 (NHANES), ένα πρόγραμμα του Εθνικού Κέντρου Στατιστικών Υγείας, το οποίο αποτελεί μέρος των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Έχει σχεδιαστεί για την αξιολόγηση της υγείας και της διατροφικής κατάστασης των ενηλίκων και των παιδιών στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω συνεντεύξεων και φυσικών εξετάσεων.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα δεδομένα της έρευνας NHANES για να αξιολογήσουν τους συσχετισμούς μεταξύ των διατροφικών AGE και των συχνοτήτων κατανάλωσης κρέατος και των αναπνευστικών συμπτωμάτων. Διαπίστωσαν ότι η υψηλότερη πρόσληψη AGE συσχετίστηκε σημαντικά με αυξημένες πιθανότητες συριγμού, συμπεριλαμβανομένου κυρίως του συριγμού που διαταράσσει τον ύπνο και της άσκησης και ότι απαιτούν συνταγογραφούμενα φάρμακα. Ομοίως, η υψηλότερη πρόσληψη κρεάτων συσχετίστηκε με τον ύπνο που είχε διαταραχθεί από συριγμό που απαιτούσε συνταγογραφούμενα φάρμακα.

«Διαπιστώσαμε ότι η υψηλότερη κατανάλωση διαιτητικών AGE, που προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από την πρόσληψη κρεάτων, συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο συριγμού στα παιδιά, ανεξάρτητα από τη συνολική ποιότητα της διατροφής ή την καθιερωμένη διάγνωση άσθματος», δήλωσε ο Jing Gennie Wang, MD, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, και πρώην συνεργάτης της Πνευμονικής, Κρίσιμης Φροντίδας και Ιατρικής ύπνου στην Ιατρική Σχολή Icahn στο Όρος Σινά.

Πηγή: News Medical Life Sciences

Μοιραστείτε αυτή τη συνταγή

Ετικέτες:παιδί

Δήμητρα Γλυνού

Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος / Msc Διατροφή, Δημόσια Υγεία και Πολιτικές

Σχετικά Άρθρα