Αυτό που προσπαθώ να κάνω αυτές τις ημέρες είναι να αξιοποιώ τον χρόνο μου, μαγειρεύοντας υγιεινές και θρεπτικές συνταγές. Είναι μια καλή ευκαιρία και για αυτούς που έχουν οικογένεια να περάσουν δημιουργικό χρόνο φτιάχνοντας σπιτικά φαγητά.

Σημαντική είναι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών καθώς περιέχουν πολλές βιταμίνες μέταλλα και ιχνοστοιχεία και ενισχύουν το ανοσοποιητικό! Εγώ καταναλώνω 2 -3 φρούτα την ημέρα, κατά κύριο λόγω αυτά που είναι πλούσια σε βιταμίνη C, όπως το ακτινίδιο και το πορτοκάλι. Καταναλώνω με κάθε γεύμα μου σαλάτα που αποτελείται από πολύχρωμα λαχανικά όπως λάχανο, καρότο, πολύχρωμες πιπεριές! Δεν ξεχνώ να καταναλώνω τρόφιμα ολικής αλέσεως ή πολύσπορα καθώς περιέχουν περισσότερες βιταμίνες μέταλλα και ιχνοστοιχεία!

Η συχνή ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική! Πέρα από το νερό, μπορείς να καταναλώνεις ροφήματα τα οποία είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες όπως το πράσινο τσαι ή το τσαι matcha. 

Τέλος, έχω εντάξει στην καθημερινότητα μου γυμναστική στο σπίτι με απλές ασκήσεις ώστε να αξιοποιώ σωστά το χρόνο μου αλλά και να διατηρώ την φυσική μου κατάσταση. 

Διατροφικές συμβουλές:

  • Η ενεργειακή πρόσληψη φαίνεται να έχει σημαντική επίδραση στην ανοσοποιητική δραστηριότητα. Η επαρκής κάλυψη θερμίδων βοηθάει στην σωστή λειτουργία του οργανισμού και τους δίνει ενέργεια για να καλύψουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Παρόλα αυτά πρέπει να δίνεται προσοχή στην υπερβολική πρόσληψη θερμίδων καθώς μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις. 
  • Το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, έτσι η κατανάλωση του είναι απαραίτητη. Μπορεί να αποτελείται από κάποιο γαλακτοκομικό προϊόν, όπως γάλα ή γιαούρτι τα οποία είναι πλούσια σε πρωτεΐνη,  ασβέστιο και σε λιποδιαλυτές βιταμίνες και προστατεύουν το πεπτικό από λοιμώξεις, σε συνδυασμό με δημητριακά τα οποία παρέχουν στον οργανισμό απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα (καλύτερα να καταναλώνονται προϊόντα ολικής αλέσεως).
  • Η κατανάλωση φρούτων βοηθά ιδιαίτερα την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες και καροτενοειδή. Φρούτα όπως πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ και ακτινίδιο περιέχουν μεγάλη ποσότητα από βιταμίνη  C που έχει αντιοξειδωτική δράση και βοηθά στην άμυνα του οργανισμού.
  • Η κατανάλωση λαχανικών και ιδιαίτερα των πράσινων λαχανικών παρέχουν στον οργανισμό φυλλικό οξύ, βιταμίνη Κ και ασβέστιο, έτσι η κατανάλωση τους είναι απαραίτητη για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.  
  • Το μεσημεριανό θα πρέπει να αποτελείται από κρέας, ψάρι, ή όσπρια, τα οποία είναι βασικές πηγές πρωτεϊνών και εμπλέκονται  στην δράση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η κατανάλωση οσπρίων μαζί με αμυλούχες τροφές όπως ρύζι ή πατάτα βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση της πρωτεΐνης. Το κόκκινο κρέας είναι εξαιρετική πηγή αιμικού σιδήρου, αλλά η κατανάλωση θα πρέπει να περιορίζεται στις 1 ή 2 φορές την εβδομάδα λόγω κορεσμένου λίπους.
  • Το αυγό σαν επιλογή πρωινού, δεκατιανού ή απογευματινού είναι πολύ καλή ιδέα, καθώς προσφέρει στον οργανισμό πρωτεΐνη, βιταμίνη Α και B12, σίδηρο και ψευδάργυρο.
  • Τα  ω3 και ω6 λιπαρά οξέα έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα λιπαρά ψάρια, το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί και τα αυγά είναι πολύ καλές πηγές αυτών των λιπαρών οξέων. 
  • Βάση πρέπει να δίνεται στην ενυδάτωση του οργανισμού και στην κατανάλωση τουλάχιστον 1,5L υγρών.
  • Προσοχή πρέπει να δίνεται στην υπερβολική κατανάλωση τροφίμων, τα οποία περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, όπως γλυκά, μπισκότα, σοκολάτες κ.λ.π. καθώς δεν προσφέρουν απαραίτητα συστατικά στον οργανισμό και πολλές φορές μπορεί να τα αντικαθιστάς με σημαντικές τροφές όπως τα φρούτα και τα γαλακτοκομικά.

 

Μοιραστείτε αυτή τη συνταγή

Ετικέτες:διατροφή κορονοϊός

Δήμητρα Γλυνού

Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος / Msc Διατροφή, Δημόσια Υγεία και Πολιτικές

Σχετικά Άρθρα