Εάν υποφέρεις απο συμπτώματα καούρας σίγουρα θα έχει ακούσει για πολλά τρόφιμα που την επιβαρύνου όπως ο καφές ή η σοκολάτα . Τι γίνεται όμως με τα τρόφιμα που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την αίσθηση καύσου; Ελέγξε μερικά βασικά τρόφιμα που πρέπει να προσθέσεις στη διατροφή σου!
Νο1: Όξινες τροφες
Όταν το γαστρικό οξύ και τα υπόλοιπα υγρά επιστρέφουν απο το στομάχι στον οισοφάγο τότε νιώθεις συμπτώματα καούρας. Όμως δεν είναι μόνο τα οξέα του στομάχου το μόνο πρόβλημα!
Τα φυσικά οξέα στα τρόφιμα που καταναλώνεις, που βρίσκονται σε πολλά φρούτα, λαχανικά και ποτά διαδραματίζουν επίσης σημαντικό ρόλο! Για να περιορίσεις την καούρα είναι σημαντικό να χτίσεις τα γεύματα σου γύρω απο χαμηλής οξύτητας τρόφιμα όπως:
Πεπόνια, καρπούζι και μπανάνες. Ενώ τα περισσότερα φρούτα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε οξύ, στα συγκεκριμένα φρούτα αυτό δεν ισχύει. Οι μπανάνες είναι πάντοτε εύχρηστες ως σνακ. Το καρπούζι και το πεπόνι επίσης είναι φρούτα χαμηλής περιεκτικότητα σε οξέα και υψηλής περιεκτηκότητας σε νερό, που σίγουρα μπορείς να τα καταναλώνεις αφοβα.
Βρώμη. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσεις την ημέρα σας. Η βρώμη δεν προκαλεί παλινδρόμηση, δημιουργεί αίσθημα πληρότητας και έχει πολλές φυτικές ίνες.
Ψωμί. Επιλέξτε ολόκληρο σιτάρι, το οποίο παρασκευάζεται με ακατέργαστους κόκκους. Άλλα αρτοσκευάσματα, όπως το λευκό ψωμί δημιουργούνται απο με επεξεργασμένους κόκκους, οι οποίοι υστερούν σε από φυτικές ίνες, βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά. Επίσης η διασπαση τους στο γαστρεντερικό είναι πιο αργή, γεγονός που θα βοηθήσει στην μείωση της καούρας.
Πράσινα λαχανικά. Τα μπρόκολα, τα σπαράγγια, τα πράσινα φασόλια, το σέλινο και το κουνουπίδι είναι χαμηλά σε οξύ.
Άπαχα πουλερικά και κρέατα. Ετοιμάσε το κοτόπουλο ή τη γαλοπούλα στη σχάρα, στο φούρνο ή στον ατμό. Απλά αφαίρεσε το δέρμα και μην το τηγανίσεις! Ακόμη και το μοσχάρι είτε το άπαχο χοιρινό μπορεί να είναι μια καλή επιλογή αρκεί να είναι άπαχα.
Ψάρι. Τα ψάρια είναι πηγή καλών λιπαρών οξέων και θεωρείται ένα απο τα πιο ελαφριά γεύματα. Συνδυασέ τα με βραστά λαχανικά όπως κολοκύθι και καρότο και απόλαυσε το γεύμα σου χωρίς φόβο.
Ασπράδια. Είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε οξύ. Απλά παρέλειψε τον κρόκο, ο οποίος είναι πιο πιθανό να προκαλέσει συμπτώματα.
Μάραθος. Αυτό το τραγανό λαχανικό με γεύση γλυκόριζας κάνει μια μεγάλη προσθήκη στις σαλάτες. Υπάρχουν κάποια στοιχεία ότι το μάραθο μπορεί να βελτιώσει την πέψη σου.Έχει pH 6,9, οπότε έχει και χαμηλή περιεκτικότητα σε οξύ.
Τζίντζερ. Μία μακρόχρονη φυσική θεραπεία για το στομάχι,το τζίντζερ φαίνεται να έχει οφέλη για την παλινδρόμηση.
Μαϊντανός. Το μαϊντανό είναι μια παραδοσιακή θεραπεία για το στομάχι για εκατοντάδες χρόνια. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι μπορεί να βοηθήσει στην παλινδρόμηση.
Αλόη. Αυτή είναι μια άλλη παλιά θεραπεία για τα προβλήματα του γαστρεντερικού που φαίνεται να βοηθούν στην παλινδρόμηση. Μπορείς να αγοράσεις αλόη βέρα ως φυτό ή ως συμπλήρωμα - σε κάψουλες, χυμούς και άλλες μορφές. Απλά βεβαιωθείτε ότι είναι απαλλαγμένο από ανθρακινόνες (κυρίως από την σύνθετη αλοΐνη), οι οποίες μπορεί να είναι ερεθιστικές για το πεπτικό σύστημα .
Καταπολέμηση της καούρας με υγιεινή διατροφή.
Προσθέστε τα σωστά τρόφιμα στη διατροφή σου. Θα μπορούσαν πραγματικά να βοηθήσουν με την καούρα αλλά υπάρχουν όρια σε ό, τι μπορούν να κάνουν.
Θυμηθήσου ότι τα καλά τρόφιμα δεν μπορούν να εξουδετερώσουν τις επιπτώσεις των τροφών που θα ενεργοποιήσουν το πρόβλημα. Το να τρώς λίγο τζίντζερ δεν θα εμποδίσει την καούρα να εμφανιστεί μετά από ένα μεγάλο δείπνο από μια λιπαρή μπριζόλα, μια σαλάτα με ντομάτας, δύο ποτήρια κρασί και έναν καφε.
Τα προβλήματα στο γαστρεντερικό σύστημα είναι διαφορετικά απο άτομο σε άτομο και η θεραπεία το ίδιο! Αυτό που είναι σημαντικό να κάνεις είναι να ελέγχεις ποια τρόφιμα σου δημιουργούν το πρόβλημα και να προσπαθήσεις να αποφεύγεις την καταλάνωσή του. Το σταθερό ωράριο και τα συχνά γεύματα μην ξεχνάς πως σίγουρα θα σε βοηθήσουν!