Η κατανάλωση ενός αυγού την ημέρα δεν φαίνεται να σχετίζεται με τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων (CVD), σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση με επικεφαλής τους ερευνητές του Harvard "Πρόσφατες μελέτες επανέλαβαν τη συζήτηση για αυτό το αμφιλεγόμενο θέμα, αλλά η μελέτη μας παρέχει πειστικά στοιχεία που υποστηρίζουν την έλλειψη σημαντικής συσχέτισης μεταξύ μέτριας κατανάλωσης αυγών και καρδιαγγειακών παθήσεων", δήλωσε ο Jean-Philippe Drouin-Chartier, επιστήμονας στο Τμήμα Διατροφής. και επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Laval στο Κεμπέκ του Καναδά. 

Η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αυγών και του κινδύνου CVD υπήρξε θέμα έντονης συζήτησης στην επιστημονική κοινότητα τις τελευταίες δεκαετίες. Μόλις τους τελευταίους 12 μήνες, τρεις δημοσιευμένες μελέτες ανέφεραν αντικρουόμενα αποτελέσματα.

Τα νέα ευρήματα ανανεώνουν μια μελέτη του 1999 - την πρώτη σημαντική ανάλυση των αυγών και των καρδιαγγειακών παθήσεων - που δεν βρήκε συσχέτιση μεταξύ των αυγών και του κινδύνου CVD. Τη μελέτη αυτή καθοδήγησαν οι Frank Hu, Fredrick J. Stare Καθηγητής Διατροφής και Επιδημιολογίας, πρόεδρος του Τμήματος Διατροφής, και συν-συγγραφέας της τρέχουσας μελέτης.

Για αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για την υγεία από 173.563 γυναίκες και 90.214 άνδρες που συμμετείχαν στη Μελέτη Υγείας Νοσηλευτών (NHS) I και II, και τη μελέτη παρακολούθησης επαγγελματιών υγείας (HPFS). Χρησιμοποίησαν επαναλαμβανόμενα μέτρα διατροφής κατά τη διάρκεια έως και 32 ετών παρακολούθησης για να αποκτήσουν μια λεπτομερή εικόνα των παραγόντων του τρόπου ζωής, όπως ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος και η κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Οι ερευνητές διεξήγαγαν επίσης τη μεγαλύτερη μετα-ανάλυση αυτού του θέματος, συμπεριλαμβανομένων 28 προοπτικών μελετών κοόρτης με έως 1,7 εκατομμύρια συμμετέχοντες.

Η ανάλυση των συμμετεχόντων NHS και HPFS δεν διαπίστωσε συσχέτιση μεταξύ της μέτριας κατανάλωσης αυγών και του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου. Τα αποτελέσματα από τη μετα-ανάλυση υποστήριξαν αυτό το εύρημα σε πληθυσμούς ΗΠΑ και Ευρώπης. Ωστόσο, ορισμένα στοιχεία έδειξαν ότι η μέτρια κατανάλωση αυγού μπορεί να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο CVD σε ασιατικούς πληθυσμούς, αν και αυτό μπορεί να συγχέεται με το συνολικό διατροφικό πρότυπο.
Η συν-συγγραφέας της μελέτης Shilpa Bhupathiraju, ερευνητής στο Τμήμα Διατροφής της Σχολής του Χάρβαρντ Τσαν και συνεργάτης επιδημιολόγου στο Brigham and Women's Hospital, δήλωσε ότι ενώ η μέτρια κατανάλωση αυγών μπορεί να είναι μέρος ενός υγιούς τρόπου διατροφής. 

Ημερομηνία: Μάρτιος 2020
Πηγή: Harvard T.H. Chan School of Public Health

Μοιραστείτε αυτή τη συνταγή

Ετικέτες:καρδιαγγειακές παθήσεις

Δήμητρα Γλυνού

Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος / Msc Διατροφή, Δημόσια Υγεία και Πολιτικές

Σχετικά Άρθρα