Η διαχείριση του σακχάρου στο αίμα είναι το κλειδί για την καλή ποιότητα ζωής στα άτομα με τον διαβήτη και η σωστή διατροφή είναι το κλειδί για την καλύτερη διακύμανση  της γλυκόζης στο αίμα.
 Τι σημαίνει όμως να τρως καλά; Με απλά λόγια, είναι χρήσιμο να τρως υγιεινές τροφές, στις σωστές ποσότητες και τις σωστές στιγμές, ώστε το σάκχαρό σου να παραμένει στο εύρος των στόχων σου όσο το δυνατόν περισσότερο. Συνεργάσου με τον διαιτολόγο σου για να δημιουργήσεις ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής να λάβεις συμβουλές, στρατηγικές και ιδέες που θα σε διευκολύνουν να τρως σωστά. 


Διάβασε τις ετικέτες τροφίμων
Η κατανόηση της ετικέτας στα τρόφιμα μπορεί να σε βοηθήσει να κάνεις πιο υγιεινές επιλογές. Η ετικέτα αναλύει την ποσότητα θερμίδων, υδατανθράκων, λίπους, φυτικών ινών, πρωτεϊνών και βιταμινών ανά μερίδα του φαγητού, καθιστώντας ευκολότερη τη σύγκριση της διατροφής παρόμοιων προϊόντων. 

Φρόντισε να κοιτάξεις διαφορετικές μάρκες των ίδιων τροφίμων—οι διατροφικές πληροφορίες μπορεί να διαφέρουν πολύ. Για παράδειγμα, ένα προϊόν σάλτσας ντομάτας μπορεί να έχει περισσότερες θερμίδες και ζάχαρη από ένα άλλο για το ίδιο μέγεθος μερίδας. 

Γενικά, προσπάθησε να επιλέγεις τρόφιμα με υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μέταλλα (όπως ασβέστιο και σίδηρο) και φυτικές ίνες. Μείωσε την κατανάλωση τροφίμων που έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα, κορεσμένο λίπος, αλάτι και τρανς λιπαρά οξέα. Λάβετε υπόψη ότι η % Ημερήσια Αξία κάθε θρεπτικού συστατικού, όπως το συνολικό λίπος 10% στο παρακάτω παράδειγμα, βασίζεται στην κατανάλωση 2.000 θερμίδων την ημέρα. Μπορείς να τρως λιγότερες ή περισσότερες θερμίδες την ημέρα ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, το επίπεδο δραστηριότητας, το τρέχον βάρος και το αν προσπαθείς να χάσετε ή να διατηρήσετε το βάρος σου. 

Ελέγξτε πρώτα το μέγεθος της μερίδας. Όλοι οι αριθμοί σε αυτήν την ετικέτα είναι για μερίδα 2/3 φλιτζανιού. Αν ένα προϊόν που θα πάρεις περιέχει 8 μερίδες και το καταναλώσεις ολόκληρο, τότε έχει καταναλώσει 8 φορές την ποσότητα θερμίδων, υδατανθράκων, λίπους κ.λπ. που αναγράφονται στην ετικέτα. 

Μοιραστείτε αυτή τη συνταγή

Ετικέτες:διαβήτης ετικέτες τροφίμων

Δήμητρα Γλυνού

Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος / Msc Διατροφή, Δημόσια Υγεία και Πολιτικές

Σχετικά Άρθρα