Οι καλοκαιρινές διακοπές έχουν έρθει και κανείς δεν περιμένει απο κανέναν να είναι τέλειος. Είναι η εποχή που θέλουμε να χαλαρώσουμε , να περάσουμε λίγο χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους μας και να απολαύσουμε τον ελεύθερο μας χρόνο. Είναι λογικό αυτήν την περίοδο να αλλάζουν κάποιες από τις διατροφικές μας συνήθειες. Ωστόσο είναι καλό να θυμίζουμε στον εαυτό μας ότι δεν πρέπει να σκεφτόμαστε “μαύρο” και “άσπρο” την περίοδο αυτή για τις διατροφικές μας επιλογές , για να έχουμε αρχικά τον νου μας υγιή και κατ' επέκταση το σώμα μας.

Απαραίτητο καθ όλη την διάρκεια της ημέρας, είτε βρισκόμαστε στην παραλία είτε όχι, είναι να “φορτίζουμε” τον οργανισμό μας με υγιεινά snack και να τον ενυδατώνουμε όσο περισσότερο γίνεται. Μερικά από αυτά τα snack θα μπορούσαν να είναι κάποιοι ωμοί ξηροί καρποί, όπως cashews και αμύγδαλα , φρέσκα λαχανικά όπως καρότο (πλούσιο σε βιταμίνη Α) και αγγουράκι (πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνη C καθώς και 96% νερό) που βοηθάει  στην ενυδάτωση του σώματος μας που την έχουμε τόσο ανάγκη κυρίως αυτήν την εποχή.

Μια άλλη (πιο γλυκιά ωστόσο) πηγή βιταμινών και ενυδάτωσης είναι το πολυαγαπημένο σε όλους καρπούζι που είναι παρομοίως και αυτό πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Ο ανάνας είναι επίσης μια πολύ καλή επιλογή πλούσια σε βιταμίνη C που συμβάλλει τόσο στην υγεία της επιδερμίδας μας όσο και στην απορρόφηση του σιδήρου από τη διατροφή μας. Οι παραπάνω επιλογές μας δεν είναι απαραίτητο να περιοριστούν ως snack. Μπορούμε να δημιουργήσουμε άπειρους συνδυασμούς γευμάτων όπως για παράδειγμα σαλάτα ανανά, με μαρούλι, κρουτόν, πορτοκαλί πιπεριές, φρέσκο κρεμμύδι, άνηθο και dressing γιαουρτιού.

Για τους λάτρεις τόσο των  burger όσο και των σαλατών μια καλύτερη επιλογή θα ήταν η προτίμηση λευκού κρέατος  όπως γαλοπούλα ή κοτόπουλο αλλά επίσης και θαλασσινών όπως καπνιστός σολωμός, τόνος και καλαμαράκια με dressings guacamole, wasabi ή γιαούρτι.

Εννοείται πως ένα δροστιστικό ποτό είναι αδύνατον να λείψει το καλοκαίρι. Μια εναλλακτική επιλογή θα μπορούσε να είναι σόδα με φέτες από αγγούρι ή κάποιο φρούτο όπως πορτοκάλι για γεύση.

Είναι σημαντικό να μην εξουθενώνουμε το σώμα μας με αφαγία νομίζοντας ότι έτσι “σώζουμε” θερμίδες από κάποιο άλλο γεύμα και να συμπεριλαμβάνουμε με σύνεση στο διατροφικό μας πρόγραμμα τόσο τα φρούτα και τα λαχανικά όσο το παγωτό και το ποτό.

Μοιραστείτε αυτή τη συνταγή

Ετικέτες:διακοπές

Δήμητρα Γλυνού

Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος / Msc Διατροφή, Δημόσια Υγεία και Πολιτικές

Σχετικά Άρθρα