Όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας νιώσαμε κινητοποιημένοι να κάνουμε πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές. Κάποιοι προσπάθησαν μόνοι τους, άλλοι συμβουλεύτηκαν ιστοσελίδες και διάφορα πλάνα διαίτης. Ίσως όμως εκεί που κατέληξες παρ' όλες τις προσπάθειες ήταν στο συμπέρασμα ότι δεν ένιωθες ότι μπορούσες να ακολουθήσεις πιστά αυτόν τον πιο υγιεινό τρόπο ζωής με αποτέλεσμα να τα παρατάς και να υποκύπτεις πίσω στις κακές διατροφικές συνήθειες. Μάλλον θα πίστεψες ότι “δεν είσαι φτιαγμένος” για αυτόν τον τρόπο ζωής, αλλά έκανες λάθος.
Όλοι οι άνθρωποι μεταξύ μας διαφέρουμε σε πολλά πράγματα : ηλικιακά, σωματικά, στις καθημερινές απαιτήσεις της δουλειάς και της οικογένειας, στις γευστικές μας προτιμήσεις, σε κάποια πάθηση κτλ.. Είναι απόλυτα φυσιολογικό όταν επιβάλλεις στο σώμα σου να ακολουθήσει ένα συγκεκριμένο και μόνο πλάνο διατροφής, συχνά μάλιστα αυστηρό που δεν περιλαμβάνει όλα τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται, αυτό να αντιδράσει. Διάφοροι τύποι πολλών υποσχόμενων διαιτών που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος σωματικά και διανοητικά. Σωματικά γιατί ο οργανισμός συνήθως υποσιτίζεται και συχνά εξουθενώνεται εξαιτίας της υπερβολικής άσκησης και διανοητικά επειδή ένας τέτοιος τρόπος ζωής δεν μπορεί να αποτελέσει ρουτίνα, οπότε και τα παρατάς πιστεύοντας πως ευθύνεσαι αποκλειστικά εσύ για αυτό.
Πως μπορώ να πειθαρχήσω σε ένα πρόγραμμα διατροφής;
Το πρώτα βήμα για μια επιτυχημένη προσπάθεια είναι να απευθυνθείς σε έναν ειδικό διατροφολόγο που θα λάβει υπόψιν του όλες τις καθημερινές σου ανάγκες και γευστικές προτιμήσεις. Το δεύτερο βήμα θα μπορούσε να ήταν να γνωρίζεις τι είναι αυτό που σε κινητοποιεί και γιατί. Όταν θα γνωρίζεις αυτό θα μπορείς πολύ πιο εύκολα να κάνεις μικρά και σταθερά βήματα φτάνοντας κάθε μέρα όλο και πιο κοντά στον στόχο σου. Προσπάθησε να μην αφήνεις ποτέ τον εαυτό σου να πεινάσει. Το μόνο που θα καταφέρεις με αυτόν τον τρόπο είναι αργότερα να καταλήξεις να καταναλώνεις λαίμαργα μεγάλες ποσότητες φαγητού. Αντί για αυτό προτίμησε ενδιάμεσα να τρως κάποιο φρούτο που θα σε κρατήσει χορτάτο μέχρι το επόμενο γεύμα. Μία από τις μεγαλύτερες δυσκολίες που ερχόμαστε αντιμέτωποι όταν βρισκόμαστε σε ένα πλάνο διατροφής είναι αυτή της εξόδου. Μπορεί όταν βρίσκεσαι έξω να νιώθεις περιορισμό στις επιλογές σου ή ακόμα και άγχος για το τι θα “έπρεπε” να διαλέξεις από τον κατάλογο. Όλος αυτός ο περιορισμός και το άγχος που θα νιώθεις είναι πολύ πιθανόν να σε οδηγήσει στο να παρατήσεις την προσπάθεια σου. Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε είναι να εστιάζουμε στο τι δεν μπορούμε να φάμε αντί στο τι μπορούμε.. Προτίμησε μια σαλάτα με άπαχο κρέας και ψητά λαχανικά ή διάλεξε κάτι από το μενού και κατανάλωσε μικρότερη ποσότητα. Σοφό επίσης θα ήταν να μην υπάρχουν πολλά ανθυγιεινά σνακ στο σπίτι καθώς θα ήταν πολύ πιο δύσκολο να αντισταθείς σε αυτά. Όσο για τη ζάχαρη θα μπορούσες να απολαμβάνεις τα αγαπημένα σου ροφήματα με κάποιο υποκατάστατο αυτής ή μέλι. Είναι άκρως σημαντικό να γνωρίζεις τον λόγο που θέλεις να κάνεις μια αλλαγή για να έχεις έναν πιο καθαρό στόχο και κίνητρο. Το πλάνο διατροφής δεν είναι εκεί για να σε περιορίσει αλλά για να σου προσφέρει έναν καλύτερο τρόπο προσέγγισης του στόχου σου. Σίγουρα δεν είναι ένα ταξίδι που γίνεται με ευκολία, αλλά είναι σημαντικό καθ' όλη τη διάρκεια αυτού να είμαστε επιεικείς με τον εαυτό μας και να του δίνουμε ευκαιρίες να παραστρατήσει και να ορθοποδήσει ξανά.