Υπάρχουν λίγες χαρές στη ζωή, όπως το να βλέπεις το χαμόγελο του παιδιού σου!  Έτσι, με τις καλύτερες προθέσεις, μπορεί να λυγίζετε στις αιτήσεις για καραμέλες, μπισκότα και οποιαδήποτε λιγουδιά!

Εξάλλου, υπάρχουν μεγαλύτερες απειλές για τα παιδιά σωστά;

Όπως αποδεικνύεται, η ζάχαρη δεν είναι τόσο ακίνδυνη όσο κάποτε πίστευα, τουλάχιστον όχι στον όγκο που την καταναλώνουμε.

Τα παιδιά έχουν μια φυσική τάση για τα γλυκά. Εναι μέρος του προγραμματισμού επιβίωσης. Αλλά αυτή η φυσική τάση τα τελευταία χρόνια έχει φανεί οτι κινείτε με υπερβολική ταχύτητα. Με περίπου το 1 στα 3 παιδιά να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα παιδιά, η παιδική παχυσαρκία έχει υπερδιπλασιαστεί στα παιδιά και τριπλασιάστηκε στους εφήβους τα τελευταία 30 χρόνια.

Η American Heart Association συνιστά τα παιδιά να καταναλώνουν 3 με 8 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρης ανά ημέρα (συμπεριλαμβάνεται η κριμμένη ζάχαρη στα τρόφιμα) ανάλογα με την ηλικία και την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων. Ωστόσο, τα παιδιά ηλικίας μικρότερης του 1 έτους καταναλώνουν ήδη τρεις έως τέσσερις φορές περισσότερη ζάχαρη. Τα παιδιά 4-8 ετών καταναλώνουν κατά μέσο όρο 21 κουταλάκια ζάχαρης ημερησίως και ο μέσος έφηβος καταναλώνει περίπου 34 κουταλάκια κάθε μέρα (ακόμη περισσότερο από τον μέσο ενήλικα).

Η έρευνα έχει συνδέσει την υψηλή πρόσληψη ζάχαρης με μια σειρά από σοβαρά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, του διαβήτη, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, των καρδιακών παθήσεων και της φθοράς των δοντιών.  Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 , ο διαβήτης τύπου 2 αντιπροσώπευε το 3% των νέων περιπτώσεων διαβήτη σε παιδιά. μέχρι το 2004, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στο 45%.

Επιπλέον, η ζάχαρη μπορεί να είναι εθιστική. Όπως η κοκαΐνη και άλλα φάρμακα, η ζάχαρη ενεργοποιεί το σύστημα ανταμοιβής στον εγκέφαλο. 

Όταν τα μικρά παιδιά απολαμβάνουν συνηθισμένα τα τρόφιμα που περιέχουν σάκχαρα, οι γεύσεις τους γίνονται κλιμακωτές ώστε να επιζητούν τη ζάχαρη, δημιουργώντας ανθυγιεινές συνήθειες που τους ακολουθούν στην ενηλικίωση. Μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά που είναι υπέρβαρα κατά την ηλικία 2 είναι πιθανότερο να είναι υπέρβαρα ως ενήλικες, οδηγώντας σε μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου, καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και άλλων προβλημάτων υγείας.

Πως μπορούν να τεθούν οι βάσεις για υγιείς συνήθειες;

Ξεκινήστε νωρίς. Οι προτιμήσεις των τροφίμων ξεκινούν ακόμα και πριν από τη γέννηση και συνεχίζουν να διαμορφώνονται κατά τη βρεφική ηλικία. Οι μητέρες χρειάζονται θρεπτική υποστήριξη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τα βρέφη επωφελούνται από την εισαγωγή τους σε μια ποικιλία φρούτω, λαχανικών και μη επεξεργασμένων τροφίμων.

Αφαιρέστε την πίεση. Είναι έργο των γονέων να προσφέρουν μια σειρά από υγιεινά τρόφιμα. είναι η ευθύνη του παιδιού να επιλέξει τι να φάει και πόσο. Η χρήση τροφής ως ανταμοιβή ή η πίεση των παιδιών για να καθαρίσουν τα πιάτα τους διακόπτει την ικανότητά τους να αναγνωρίζουν τα σημάδια του σώματός τους και αυξάνει τον κίνδυνο της υπερβολικής κατανάλωσης φαγητού και άλλων προβλημάτων υγείας .

Μοντέλο υγιεινή διατροφή. Μιλάτε άσχημα για το σώμα σας ή αισθάνεστε ντροπιασμένοι από τις δικές σας διατροφικές συνήθειες; Έχετε επιδόρπιο κάθε βράδυ, ενώ εξηγείτε στα παιδιά σας ότι δεν μπορούν να κάνουν το ίδιο; Αντί να προσπαθείτε να ελέγχετε τις διατροφικές συνήθειες του παιδιού σας, είναι σημαντικό να γίνεται εσείς το πρότυπο τους, τρώγοντας επιδόρπια και επεξεργασμένα τρόφιμα με μέτρο και καταναλώντας φρούτα, λαχανικά, άπαχη πρωτεϊνη και μη επεξεργασμένα τρόφιμα.

Απολαύστε τα γεύματα ως οικογένεια. Οι γονείς που μοιράζονται τα γεύματα με τα παιδιά τους έχουν περισσότερες ευκαιρίες να διαμορφώσουν υγιεινή διατροφή.Αποφύγετε την προετοιμασία ενός ξεχωριστού γεύματος για τα παιδιά. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που τρώνε τα ίδια τρόφιμα με τους γονείς τους τείνουν να έχουν πιο υγιεινή διατροφή.

Εστίαση στην υγεία. Όταν μιλάτε στα παιδιά σχετικά με τα τρόφιμα, επικεντρωθείτε στην υγεία αντί να παρέχετε συμβουλές σχετικά με τη δίαιτα και την απώλεια βάρους. 

Διερεύνηση ετικετών. Διαβάστε τις ετικέτες των τροφίμων ώστε να μπορείτε να παρακολουθείτε την πρόσληψη σακχάρων του παιδιού σας. 

Περιορισμός αναψυκτικων/χυμών. Η κατανάλωση αναψυκτικών των παιδιών μειώθηκε την τελευταία δεκαετία, αλλά παραμένει απαράδεκτα υψηλή. Τα αναψυκτκά θα πρέπει να είναι μια περιστασιακή απόλαυση, ακόμη και ο χυμός φρούτων θα πρέπει να περιορίζεται για τα παιδιά ηλικίας 1 έως 6. . Η μείωση των γλυκών ποτών μπορεί να μειώσει δραματικά τον κίνδυνο παχυσαρκίας και άλλων προβλημάτων υγείας.

Περιορισμός γλυκών στο σπίτι. Με λιγότερα γλυκά στο σπίτι, τα παιδιά μπορούν φυσικά να βρεθούν προς τα υγιή σάκχαρα που βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά. Είναι μια αλλαγή που είναι απολύτως απαραίτητη. 

Μοιραστείτε αυτή τη συνταγή

Ετικέτες:παιδί ζάχαρη

Δήμητρα Γλυνού

Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος / Msc Διατροφή, Δημόσια Υγεία και Πολιτικές

Σχετικά Άρθρα