Έρευνες έχουν δείξει πως ορισμένα θρεπτικά συστατικά μπορούν πραγματικά να ενισχύσουν την προστασία του δέρματος από τον ήλιο, να μειώσουν τον κίνδυνο για ηλιακό έγκαυμα, βλάβη από τον ήλιο και καρκίνο του δέρματος, υποστηρίζοντας την ικανότητα του δέρματός σου να παραμείνει υγιές.

Τι να φας αν καείς στον ήλιο; Οι τροφές που θα σε ανακουφίσουν:

Ντομάτα
Το λυκοπένιο που περιέχει είναι ένα καροτενοειδές και αντιοξειδωτικό που εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που παράγονται από τον υπερβολικό ήλιο και ελαχιστοποιεί οποιαδήποτε φλεγμονώδη απόκριση στις βλάβες από το σώμα σου. Αυτά τα αποτελέσματα μεγεθύνονται όταν τρως μαγειρεμένες ντομάτες, γεγονός που καθιστά το λυκοπένιο πιο βιοδιαθέσιμο. Σε γερμανική μελέτη διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν 1/4 του φλιτζανιού τοματοπολτό με ελαιόλαδο κάθε μέρα για 10 εβδομάδες παρουσίασαν 35% λιγότερο κοκκίνισμα του δέρματος όταν εκτίθεντο σε υπεριώδη ακτινοβολία από εκείνους που δεν έτρωγαν την πάστα ντομάτας. Σε άλλη μελέτη βρέθηκε ότι άτομα που έτρωγαν 5 κ.σ. πάστα ντομάτας καθημερινά για 3 μήνες παρουσίασαν 25% περισσότερη φυσική προστασία από τα ηλιακά εγκαύματα.

Εσπεριδοειδή
Τα εσπεριδοειδή (λεμόνι, λάιμ, πορτοκάλι και γκρέιπφρουτ) έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Η έρευνα έχει βρει ότι μια μακροπρόθεσμη πρόσληψη βιταμίνης C μαζί με βιταμίνη Ε μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες για ηλιακό έγκαυμα. Εκτός αυτού, τα εσπεριδοειδή περιέχουν λιμονένιο, το οποίο έχει συσχετιστεί με 34% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικά, τα οποία δρουν για την προστασία των κυττάρων από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών (που συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ηλιακού εγκαύματος) που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του δέρματος.

Καρότο
Όλοι γνωρίζουμε ότι προσφέρεται για την υγεία των ματιών. Ωστόσο γνωρίζεις ότι μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία του δέρματός σου; Είναι μία από τις καλύτερες διαιτητικές πηγές βήτα-καροτενίου, το οποίο επίσης βοηθά στην προστασία του δέρματος από τις βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούνται από την έκθεση στον ήλιο, ενώ μελέτες δείχνουν ότι μειώνει την ένταση του ηλιακού εγκαύματος.

Κόκκινο σταφύλι
Τα φυτοθρεπτικά συστατικά του μπορούν να επιβραδύνουν το σχηματισμό καταστρεπτικών αντιδραστικών ειδών οξυγόνου (ROS) που σχηματίζονται στα κύτταρα του δέρματος, τα οποία έχουν συνδεθεί με την ηλιακή βλάβη, τον καρκίνο του δέρματος και τον κυτταρικό θάνατο. Το σταφύλι περιέχει επίσης προανθοκυανιδίνες και άλλες πολυφαινόλες που βρίσκονται στους σπόρους της σταφυλής, οι οποίες αναστέλλουν τον καρκίνο του δέρματος που προκαλείται από τις υπεριώδεις ακτίνες. Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Toxicology and applied pharmacology διαπιστώθηκε ότι η κουερσετίνη στο σταφύλι ήταν υπεύθυνη για τη μείωση της οξειδωτικής βλάβης του DNA που προκλήθηκε από την έκθεση σε UVB και ήταν σε θέση να βοηθήσει στην προστασία του δέρματος από τη σχετιζόμενη φλεγμονή.

Ρόδι
Οι σπόροι αυτού του φρούτου είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά. Το ρόδι περιέχει επίσης ελλαγικό οξύ, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του δέρματός σου από την κυτταρική βλάβη που προκαλείται από τις ακτίνες UVA και UVB του ήλιου. Σε μια ερευνητική μελέτη βρέθηκε ότι, όταν το εκχύλισμα ροδιού χρησιμοποιήθηκε σε συνδυασμό με αντηλιακό, αυξήθηκε το SPF κατά 20%! Αυξάνει, επίσης, τη γλουταθειόνη, ένα αντιοξειδωτικό που ενισχύει την προστασία από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Δε θα βρεις το φρούτο αυτή την εποχή, αλλά θα βρεις χυμό.

Πράσινο τσάι
Όταν πίνεις 1 φλιτζάνι πράσινο τσάι, το σώμα σου παίρνει κατεχίνες, οι οποίες έχουν ιδιότητες πρόληψης της ασθένειας και προστατεύουν από το ηλιακό έγκαυμα και τη μακροπρόθεσμη βλάβη από την υπεριώδη ακτινοβολία. Το πράσινο τσάι έχει επίσης ταννικό οξύ, το οποίο βοηθά στην ηρεμία από τον πόνο στον ήλιο, και αντιοξειδωτικά που ονομάζονται EGCGs Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν έδειξε ότι οι EGCGs σταμάτησαν τη γενετική βλάβη στα κύτταρα του ανθρώπινου δέρματος που εκτέθηκαν στο υπεριώδες φως.

Φράουλα
Έχει διπλό ρόλο βοηθώντας στην προστασία και τη θεραπεία του ηλιακού εγκαύματος. Τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης C βοηθούν στην εξάλειψη των ελεύθερων ριζών που παράγονται όταν το δέρμα σου παίρνει πάρα πολύ ήλιο. Επιπλέον, περιέχει ταννίνες, που βοηθούν στη μείωση του πόνου από ηλιακό έγκαυμα.

Κόκκινη πιπεριά
Έχει τις θεραπευτικές ιδιότητες της ντομάτας και του καρότου. Χάρη στο λυκοπένιο και το βήτα-καροτένιο, συμβάλλει στη μείωση της έντασης του ηλιακού εγκαύματος και σε προστατεύει από τις βλάβες που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία.

Λιναρόσπορος
Τα Ω3 λιπαρά οξέα που περιέχει έχουν πολλά πλεονεκτήματα, ένα από τα οποία είναι η ενυδάτωση του δέρματος. Μπορείς να τρίψεις λιναρόσπορο στο δέρμα σου ή να τον καταναλώσεις ωμό, αλλά ό, τι κι αν κάνεις, μην τον μαγειρέψεις. Αυτό θα καταστρέψει τα θρεπτικά συστατικά.

Κουρκουμάς
Εργαστηριακές μελέτες υποδεικνύουν ότι ο κουρκουμάς μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των επιδερμικών κυττάρων του δέρματος από τις βλάβες που προκαλούνται από την υπεριώδη ακτινοβολία Β (ακτινοβολία UB).

 

Μοιραστείτε αυτή τη συνταγή

Ετικέτες:ήλιος

Δήμητρα Γλυνού

Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος / Msc Διατροφή, Δημόσια Υγεία και Πολιτικές

Σχετικά Άρθρα