Όλοι γνωρίζουμε πως η ισορροπημένη διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην απώλεια βάρους και πως δεν αρκεί μόνο η γυμναστική, ώστε να έχουμε ένα όμορφο αλλά και υγιές σώμα.
Η επιλογή τροφίμων τα οποία είναι πλούσια σε «καλά» λιπαρά οξέα και η αποφυγή των κορεσμένων και τρανς λιπαρών οξέων, θα σας βοηθήσει στην σωστή απώλεια βάρους εύκολα και χωρίς πολλές στερήσεις. Το σημαντικό ξεκινώντας μια διαίτα είναι να συνηθίσουμε σε έναν άλλο τρόπο διατροφής, τον οποίο θα τον ακολουθούμε πάντα, ώστε να διατηρήσουμε το επιθυμητό μας βάρος και να φροντίσουμε για την καλή υγεία μας.
Ποια λιπαρά οξέα μπορούμε να καταναλώνουμε και γιατί;
Τα μονοακόρεστα, πολυακόρεστα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα έχει φανεί ότι είναι ευεργετικά για την υγεία. Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα μειώνουν τα τριγλυκερίδια και αυξάνουν την HDL χοληστερόλη.Τα ω-6 (LA και ARA)και τα ω-3 (ALA, EPA και DHA) λιπαρά οξέα είναι σηµαντικά σε πολλούς τοµείς της υγείας. Πρόσφατα έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον για την κατανόηση της σηµαντικότητας των ω-3 λιπαρών οξέων στη µείωση κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, στη νευρική λειτουργία καθώς και στις ανωµαλίες του ανοσοποιητικού συστήµατος.
Ενδιαφέρον έχει συγκεντρωθεί γύρω από τη θεωρία ότι δίαιτα µε υψηλό λόγο ω-6/ω-3 µπορεί να σχετίζεται µε πολλές παθήσεις του δυτικού τρόπου ζωής και διατροφής.
Παλαιότερες κλινικές µελέτες βρήκαν ότι πρόσληψη 13% µε 21% της ενέργειας από πολυακόρεστα µειώνει την ολική χοληστερόλη του πλάσµατος κατά 13 µε 15% και τα καρδιαγγειακά επεισόδια κατά 25% µε 43%. Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα αυξάνουν την HDL, επίσης λόγω των πιθανών ευεργετικών επιδράσεων στο µεταβολισµό της γλυκόζης και στην αντίσταση στην ινσουλίνης, µπορεί να παίζουν κάποιο ρόλο στην αντιµετώπιση του διαβήτη τύπου ΙΙ.
Κάποιες τροφές, οι οποίες είναι πούσιες στα «καλά» λιπαρά οξέα και μπορούν να εισαχθούν στο καθημερινό μας διαιτολόγιο είναι:
- ξηροί καρποί
- ψάρια
- φυτικά έλαια
- αποβουτηρωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα
- πουλερικά
Ποια λιπαρά οξέα πρέπει να αποφεύγονται και γιατί;
Τα λίπη αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό, μια ανισορροπία όμως των λιπαρών οξέων στην διατροφή σε συνδυασµό µε άλλους παράγοντες κινδύνου, µπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στην φυσιολογία των αρτηριών,οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο της στεφανιαίας νόσου. Η αυξηµένη πρόσληψη λίπους και κυρίως η ποιότητα του λίπους θεωρούνται από τους σηµαντικότερους παράγοντες κινδύνου πολλών ασθενειών όπως υπερλιπιδαιµιών, παχυσαρκίας και κυρίως καρδιαγγειακών παθήσεων.
Η αυξημένη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και TRANS λιπαρών οξέων έχει συσχετισθεί με ασθένειες όπως, καρδιαγγειακά νοσήματα, διάφοροι τύποι καρκίνου και διαβήτη.
Τα τρόφιμα τα οποία είναι πλούσια σε τρανς και κορεσμένα λιπαρά οξέα και θα πρέπει να τα καταναλωνουμε σπάνια είναι:
- Ζωικά λίπη
- Κόκκινο κρεας
- Τηγανισμενα φαγητά
- Σφολιάτες
- Μπισκότα, σκοκολάτες,γλυκά κ.λ.π.
- Σνακ (πατατάκια, γαριδάκια κ.λ.π.)
- Junk foods (burgers, πίτσα κ.λ.π.)