Οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί (ΓΤΟ) μπορούν να οριστούν ως οργανισμοί (δηλαδή φυτά, ζώα ή μικροοργανισμοί) στους οποίους το γενετικό υλικό (DNA) έχει τροποποιηθεί με τρόπο που δεν συμβαίνει φυσιολογικά με ζευγαρώματα ή / και φυσικούς ανασυνδυασμούς. Τα τρόφιμα που παράγονται από ή χρησιμοποιούν ΓΤΟ οργανισμούς αναφέρονται συχνά ως ΓΤ τρόφιμα.

Είναι ασφαλής η κατανάλωση ΓΤ τροφίμων;

Σε γενικές γραμμές, οι καταναλωτές θεωρούν ότι τα συμβατικά τρόφιμα (που έχουν καθιερωμένη καταγραφή της ασφαλούς κατανάλωσης κατά τη διάρκεια του ιστορικού) είναι ασφαλή. Κάθε φορά που αναπτύσσονται νέες ποικιλίες οργανισμών για χρήση τροφίμων χρησιμοποιώντας τις παραδοσιακές μεθόδους αναπαραγωγής που υπήρχαν πριν από την εισαγωγή της γονιδιακής τεχνολογίας, ορισμένα από τα χαρακτηριστικά των οργανισμών μπορούν να τροποποιηθούν είτε θετικά είτε αρνητικά. Οι εθνικές αρχές τροφίμων μπορούν να κληθούν να εξετάσουν την ασφάλεια τέτοιων συμβατικών τροφίμων που προέρχονται από νέες ποικιλίες οργανισμών, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντοτε.

Αντίθετα, οι περισσότερες εθνικές αρχές θεωρούν ότι απαιτούνται ειδικές εκτιμήσεις για τα ΓΤ τρόφιμα. Έχουν συσταθεί ειδικά συστήματα για την αυστηρή αξιολόγηση των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών και γενετικώς τροποποιημένων τροφίμων σε σχέση τόσο με την ανθρώπινη υγεία όσο και με το περιβάλλον. Παρόμοιες αξιολογήσεις γενικά δεν γίνονται για τα συμβατικά τρόφιμα. Ως εκ τούτου, υπάρχει σήμερα μια σημαντική διαφορά στη διαδικασία αξιολόγησης πριν από το μάρκετινγκ για αυτές τις δύο ομάδες τροφίμων.

 Ποια είναι τα βασικά ζητήματα που απασχολούν την ανθρώπινη υγεία;

Τα τρία κύρια ζητήματα που συζητήθηκαν είναι οι δυνατότητες πρόκλησης αλλεργικής αντίδρασης (αλλεργιογένεσης), μεταφοράς γονιδίων και διασταυρώσεων.

Αλλεργιογένεια

Κατ 'αρχήν, η μεταφορά γονιδίων από συνηθισμένους αλλεργιογόνους οργανισμούς σε μη αλλεργικούς οργανισμούς αποθαρρύνεται εκτός εάν μπορεί να αποδειχθεί ότι το πρωτεϊνικό προϊόν του μεταφερόμενου γονιδίου δεν είναι αλλεργιογόνο. Ενώ τα τρόφιμα που αναπτύχθηκαν με παραδοσιακές μεθόδους αναπαραγωγής δεν δοκιμάζονται γενικά για αλλεργιογένεση, τα πρωτόκολλα για τη δοκιμή ΓΤ τροφίμων έχουν αξιολογηθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) και τον ΠΟΥ. Δεν έχουν βρεθεί αλλεργικές επιδράσεις σε σχέση με τα ΓΤ τρόφιμα που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά.

Μεταφορά γονιδίων

Η μεταφορά γονιδίων από γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα σε κύτταρα του σώματος ή σε βακτήρια στο γαστρεντερικό σωλήνα θα προκαλούσε ανησυχία εάν το μεταφερόμενο γενετικό υλικό επηρεάζει δυσμενώς την ανθρώπινη υγεία. Αυτό θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό αν έπρεπε να μεταφερθούν γονίδια ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά, που χρησιμοποιήθηκαν ως δείκτες κατά τη δημιουργία ΓΤΟ. Αν και η πιθανότητα μεταφοράς είναι χαμηλή, ενθαρρύνεται η χρήση τεχνολογίας γονιδιακής μεταφοράς που δεν περιλαμβάνει γονίδια αντοχής στα αντιβιοτικά.

Διασταυρώσεις

Η μετανάστευση γονιδίων από γενετικά τροποποιημένα φυτά σε συμβατικές καλλιέργειες ή συναφή είδη στην άγρια ​​φύση (αναφερόμενη ως "περικοπές"), καθώς και η ανάμειξη καλλιεργειών που προέρχονται από συμβατικούς σπόρους με ΓΤ καλλιέργειες μπορεί να έχει έμμεσες επιπτώσεις στην ασφάλεια των τροφίμων και στα τρόφιμα ασφάλεια. Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις στις οποίες εντοπίστηκαν γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες για ζωοτροφές ή βιομηχανική χρήση σε χαμηλά επίπεδα στα προϊόντα που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση. Πολλές χώρες έχουν υιοθετήσει στρατηγικές για τη μείωση της ανάμειξης, συμπεριλαμβανομένου ενός σαφούς διαχωρισμού των πεδίων εντός των οποίων καλλιεργούνται ΓΤ καλλιέργειες και συμβατικές καλλιέργειες.

Ποια είναι τα θέματα που αφορούν το περιβάλλον;

Τα θέματα που προκαλούν ανησυχία περιλαμβάνουν: την ικανότητα του ΓΤΟ να διαφύγει και να εισαγάγει ενδεχομένως τα κατασκευασμένα γονίδια σε άγριους πληθυσμούς. η ανθεκτικότητα του γονιδίου μετά τη συγκομιδή του ΓΤΟ · την ευαισθησία οργανισμών μη-στόχων (π.χ. έντομα που δεν είναι παράσιτα) στο γονιδιακό προϊόν, τη σταθερότητα του γονιδίου. τη μείωση του φάσματος άλλων φυτών, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας της βιοποικιλότητας · και την αυξημένη χρήση χημικών ουσιών στη γεωργία. Οι πτυχές περιβαλλοντικής ασφάλειας των ΓΤ καλλιεργειών ποικίλλουν σημαντικά ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες.

 Είναι ασφαλή τα ΓΤ τρόφιμα;

Διαφορετικοί ΓΤΟ οργανισμοί περιλαμβάνουν διαφορετικά γονίδια που εισάγονται με διαφορετικούς τρόπους. Αυτό σημαίνει ότι τα μεμονωμένα ΓΤ τρόφιμα και η ασφάλειά τους θα πρέπει να αξιολογούνται κατά περίπτωση και ότι δεν είναι δυνατόν να γίνουν γενικές δηλώσεις σχετικά με την ασφάλεια όλων των ΓΤ τροφίμων.
Τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα που διατίθενται επί του παρόντος στη διεθνή αγορά έχουν περάσει από αξιολογήσεις ασφάλειας και δεν είναι πιθανό να παρουσιάζουν κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία. Επιπλέον, δεν έχουν αποδειχθεί επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης τέτοιων τροφίμων από τον γενικό πληθυσμό στις χώρες όπου έχουν εγκριθεί. Η συνεχής εφαρμογή των εκτιμήσεων ασφαλείας βάσει των αρχών του Codex Alimentarius και, όπου ενδείκνυται, επαρκούς παρακολούθησης μετά τη διάθεση στην αγορά πρέπει να αποτελέσει τη βάση για τη διασφάλιση της ασφάλειας των ΓΤ τροφίμων..

Παραδείγματα γενετικά τροποποιημένων τροφίμων στην Αμερική

  • Καλαμπόκι
  •  Σόγια
  •  Κολοκυθάκια
  • Κολοκύθα
  • Ζαχαρότευτλα
  • Γάλα
  • Παπάγια
  • Πατάτα
  • Σολομός
Μοιραστείτε αυτή τη συνταγή

Δήμητρα Γλυνού

Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος / Msc Διατροφή, Δημόσια Υγεία και Πολιτικές

Σχετικά Άρθρα