Η μητρική διατροφή κατά τη γαλουχία διαμορφώνει τις λειτουργικές ικανότητες των βακτηρίων γάλακτος

  • Δήμητρα Γλυνού
  • 16 Ιανουάριος

Η έρευνα έχει δείξει ότι το ανθρώπινο γάλα είναι η βέλτιστη πηγή διατροφής για νεογνά και βρέφη. Παρέχει προστασία έναντι τόσο άμεσα απειλητικών για τη ζωή βρεφικών ασθενειών όπως η νεκρωτική εντεροκολίτιδα, καθώς και μεταγενέστερες ασθένειες σε ενήλικες, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου. Επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι αυτό που τρώει μια μητέρα ενώ θηλάζει...

Περισσότερα


Υψηλή κατανάλωση κρέατος συνδέεται με αυξημένο συριγμό στα παιδιά

  • Δήμητρα Γλυνού
  • 10 Ιανουάριος

Ουσίες που υπάρχουν στα μαγειρεμένα κρέατα σχετίζονται με αυξημένο συριγμό στα παιδιά, αναφέρουν οι ερευνητές του Mount Sinai. Η μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο Thorax, επισημαίνει προφλεγμονώδεις ενώσεις που ονομάζονται τελικά προϊόντα προηγμένης γλυκοζυλίωσης (AGEs) ως παράδειγμα πρώιμων διατροφικών παραγόντων κινδύνου που μπορεί να έχουν ευρείες κλινικές και δημόσια υγεία επιπτώσεις στην...

Περισσότερα


Τρεις πυλώνες ψυχικής υγείας: Καλός ύπνος, άσκηση, ωμά φρούτα και λαχανικά

  • Δήμητρα Γλυνού
  • 03 Ιανουάριος

Τρεις πυλώνες ψυχικής υγείας: Καλός ύπνος, άσκηση, ωμά φρούτα και λαχανικά Πηγή: ScienceDaily Η καλή ποιότητα ύπνου, η άσκηση και η κατανάλωση περισσότερων ωμών φρούτων και λαχανικών προβλέπουν καλύτερη ψυχική υγεία και ευεξία σε νεαρούς ενήλικες, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Otago. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Psychology, ερεύνησε περισσότερους από 1100 νεαρούς...

Περισσότερα


Η μεσογειακή διατροφή προωθεί τα βακτήρια του εντέρου που συνδέονται με την «υγιή γήρανση» μέσα σε ένα χρόνο.

  • Δήμητρα Γλυνού
  • 25 Απρίλιος

Η κατανάλωση μεσογειακής διατροφής για ένα χρόνο ενισχύει τους τύπους βακτηρίων του εντέρου που συνδέονται με την φυσιολογική γήρανση, μειώνοντας παράλληλα τους κινδύνους  που σχετίζονται με φλεγμονές σε ηλικιωμένους, δείχνει μια μελέτη πέντε χωρών, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Gut. Δεδομένου ότι η γήρανση σχετίζεται με την επιδείνωση των σωματικών λειτουργιών και την αύξηση της φλεγμονής...

Περισσότερα


Πως συνδέεται η ντοπαμίνη, το βιολογικό ρολόι με τα σνακ, την υπερκατανάλωση τροφής και την παχυσαρκία.

  • Δήμητρα Γλυνού
  • 25 Απρίλιος

Κατά τα έτη 1976 έως 1980, το 15% των ενηλίκων των ΗΠΑ ήταν παχύσαρκοι. Σήμερα, περίπου το 40% των ενηλίκων είναι παχύσαρκοι. Επίσης το 33% των ατόμων είναι υπέρβαροι. Ταυτόχρονα με αυτήν την αύξηση του βάρους είναι συνεχώς αυξανόμενοι οι ρυθμοί καρδιακών παθήσεων, διαβήτη, καρκίνου και επιπλοκών στην υγεία που προκαλούνται από την παχυσαρκία, όπως η υπέρταση. Ακόμη και η νόσος του Αλτσχάιμερ...

Περισσότερα


Η Μέτρια κατανάλωση αυγών δεν σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων

  • Δήμητρα Γλυνού
  • 25 Απρίλιος

Η κατανάλωση ενός αυγού την ημέρα δεν φαίνεται να σχετίζεται με τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων (CVD), σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση με επικεφαλής τους ερευνητές του Harvard "Πρόσφατες μελέτες επανέλαβαν τη συζήτηση για αυτό το αμφιλεγόμενο θέμα, αλλά η μελέτη μας παρέχει πειστικά στοιχεία που υποστηρίζουν την έλλειψη σημαντικής συσχέτισης μεταξύ μέτριας κατανάλωσης αυγών και καρδιαγγειακών...

Περισσότερα