Το πρώτο πράγμα που σκέφτεται κάποιος όταν προσπαθεί να βελτιώσει την υγεία του διατροφικά είναι  ένα : τι φαγητό να καταναλώσει κατά τη διάρκεια της ημέρας και τι θα πρέπει να υπάρχει στη διατροφή του. Συχνά πολλοί πέφτουν θύματα του λανθασμένου σκεπτικού ότι η παράλειψη του πρωινού, και η επιλογή μιας σαλάτας με χαμηλά λιπαρά για μεσημεριανό είναι ένα “σωστό” διατροφικό πλάνο. Αυτό που ακολουθεί όμως συνήθως σε μια τέτοια περίπτωση είναι η εξάντληση του οργανισμού και εν τέλη η υποχώρηση στις λιγούρες μας.

Μεταβολισμός

Το πρώτα πράγμα που πρέπει να γνωρίζουμε είναι πως λειτουργεί το “εργαστήριο” του μεταβολισμού. Το πότε καθώς και το τι τρως είναι στενά συνδεδεμένο με τους κιρκάδιους ρυθμούς. Είναι ένα 24ωρο βιολογικό ρολόι που οδηγείται απόν εγκέφαλο (που επηρεάζεται κυρίως από το φως) , και αυτό κατ' επέκταση επηρεάζει τα υπόλοιπα ρολόγια του σώματος μας , τους μυς και τα όργανά μας και τα ενημερώνει για το τι ώρα είναι. Εξαιτίας λοιπόν αυτών των “ρολογιών”  οι διαδικασίες του μεταβολισμού που πραγματοποιούνται μέσα μας λειτουργούν διαφορετικά καθ' όλης της 24ωρης αυτής περιόδου. Μεταβολικές διεργασίες όπως η ευαισθησία της ινσουλίνης και η αποθήκευση λίπους επίσης λειτουργούν με τους κιρκάδιους ρυθμούς και μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την αύξηση ή τη μείωση του βάρους σε διαφορετικές στιγμές της ημέρας.

Τι μπορείς να κάνεις για την καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού σου;
Οι κιρκάδιοι ρυθμοί είναι υψηλότεροι στις 8:00 π.μ παρά στις 8:00 μ.μ.. Αυτό που συμβαίνει λοιπόν όταν καταναλώνεις ένα “βαρύ” και μεγάλο γεύμα αργά το βράδυ αντί για νωρίτερα την ίδια μέρα είναι να διακόψεις την λειτουργία των κιρκάδιων ρυθμών κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του σακχάρου, της χοληστερόλης και των τριγλυκερίδιων. Αυτό που μπορείς να κάνεις για να βελτιώσεις την σχέση σου με το κιρκάδιο σύστημα είναι να δώσεις προτεραιότητα στα γεύματα σου. Έχοντας ένα όσο το δυνατόν περισσότερο συγκεκριμένο ωράριο γευμάτων μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία των ορμονών, τα επίπεδα σακχάρου και χοληστερόλης, τον υπνό ,το σωματικό βάρος και άλλες μεταβολικές λειτουργίες. Μην παραλείπεις το πρωινό αλλά αντίθετα φρόντισε να περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός σου όπως υδατάνθρακες και φυτικές ίνες που θα σου δώσουν την απαραίτητη ενέργεια και τον καλύτερο έλεγχο της πείνας την υπόλοιπη μέρα. Το μεσημεριανό θα πρέπει και αυτό να αποτελεί ένα πλήρες γεύμα υδατανθράκων, πρωτεϊνών και φυτικών ινών που επίσης θα βοηθήσουν στην σωστή διατροφική ενίσχυση του οργανισμού. Σε περίπτωση που θα ήθελες ένα σνακ μια καλή επιλογή θα ήταν κάποιο φρούτο που θα σε βοηθούσε να παραμείνεις χορτάτος μέχρι το επόμενο γεύμα. Είναι καλό πριν τον ύπνο να δώσεις λίγο χρόνο στον οργανισμό σου να χωνέψει το βραδινό σου γεύμα για να αποφύγεις έτσι τυχόν ορμονικές διαταραχές που θα προκαλέσουν πρόσληψη βάρους.

Είναι απόλυτα φυσιολογικό η καθημερινότητα μας να πνίγεται από εργασιακές και οικογενειακές υποχρεώσεις οι οποίες καμιά φορά καθιστούν φορτικό αν όχι αδύνατο να δώσει κανείς προτεραιότητα στο διατροφικό του πρόγραμμα. Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε λοιπόν είναι ότι δεν χρειάζεται να είμαστε σκληροί με τον εαυτό μας και να κάνουμε μικρά και σταθερά βήματα τη φορά για έναν πιο υγιές οργανισμό.

Μοιραστείτε αυτή τη συνταγή

Ετικέτες:βάρος

Δήμητρα Γλυνού

Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος / Msc Διατροφή, Δημόσια Υγεία και Πολιτικές

Σχετικά Άρθρα