Καθώς πλησιάζουμε στο καλοκαίρι και ο καιρός στην χώρα μας είναι ήδη αισθητά βελτιωμένος, θα κάνουμε μια αναφορά στα οφέλη της άσκησης σε εξωτερικό περιβάλλον και πιο συγκεκριμένα στην υπαίθρια άσκηση. Η υπαίθρια άσκηση γνωρίζει ιδιαίτερη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και συναντάται σε πολλές μορφές και εκφάνσεις. Ο όρος υπαίθρια άσκηση ή αλλιώς υπαίθριες δραστηριότητες περικλείει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, από ήπιες απλές μορφές άσκησης μέχρι ακραίες δραστηριότητες που ενέχουν αυξημένο ρίσκο. Εμείς στο παρόν άρθρο θα αναλύσουμε ορισμένα από τα οφέλη της πεζοπορίας.
Η πεζοπορία αποτελεί την ασφαλέστερη δραστηριότητα υπαίθριας άσκησης και αναψυχής, καθότι μιλάμε για απλό περπάτημα. Πεζοπορίες μπορεί να γίνουν σε οποιοδήποτε περιβάλλον (ακόμα και σε αστικό), αλλά στο μυαλό όλων η πεζοπορία σαν δραστηριότητα, είναι συνδεδεμένη με την ύπαιθρο και ιδιαίτερα με τα βουνά. Γι αυτό τον λόγο ορισμένες φορές συγχέεται με την έννοια της ορειβασίας, πρέπει όμως να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε αυτό, καθότι η ορειβασία αποτελεί άθλημα και σε καμία περίπτωση δεν είναι το ίδιο εύκολη με την πεζοπορία. Ένας γρήγορος ορισμός για τον διαχωρισμό των δύο δράσεων είναι ο εξής: Η πεζοπορία είναι η δραστηριότητα στην οποία κάποιος καλύπτει μία ορισμένη απόσταση στο ύπαιθρο περπατώντας, χωρίς απαραίτητη γνώση ιδιαίτερων δεξιοτήτων, ενώ η ορειβασία είναι η ορεινή πεζοπορία η οποία εμπεριέχει στοιχεία αναρρίχησης και ορειβατικού σκι. Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα γίνεται μια προσπάθεια ανάπτυξης της πεζοπορίας σε ορισμένα ελληνικά νησιά, προσελκύοντας έτσι διαφορετικό τύπο τουρισμού και βάζοντας την άσκηση στην καθημερινότητα του ντόπιου πληθυσμού.
Γιατί να επιλέξω την πεζοπορία ως μορφή άσκησης;
Γενικά η πεζοπορία είναι μία ήπια μορφή άσκησης η οποία χαρακτηρίζεται ως αερόβια άσκηση με χαμηλό ή μέτριο επίπεδο έντασης. Οι σφυγμοί της καρδιάς αυξάνονται σταδιακά και είναι εύκολο να διατηρηθούν σε σταθερά επίπεδα καθώς και να αυξομειωθούν ελεγχόμενα από τον εκάστοτε συμμετέχοντα. Αυτό την καθιστά κατάλληλη για όλες τις ηλικιακές ομάδες ατόμων. Η πεζοπορία ως μορφή άσκησης που δεν αφορά την αναψυχή, ενδείκνυται σε αρχάριους ασκούμενους που ξεκινούν την σωματική άσκηση και δεν θέλουν να ασκηθούν σε κλειστό χώρο, σε παχύσαρκους, σε άτομα με προβλήματα υγείας που δεν πρέπει να αναπτύσσουν υψηλά επίπεδα έντασης σωματικής δραστηριότητας, σε άτομα που αναρρώνουν από χειρουργεία (σε συνεννόηση με τον γιατρό και τον γυμναστή τους), σε άτομα με χρόνια προβλήματα υγεία, σε άτομα με καθιστική ζωή και γενικά απευθύνεται σε ένα ευρύ φάσμα του πληθυσμού. Ως μορφή αναψυχής ενδείκνυται για όλους, από μικρά παιδιά και ηλικιωμένους έως έμπειρους αθλητές.
Από τη σκοπιά της κίνησης, η πεζοπορία σαν σωματική δραστηριότητα περιλαμβάνει τη κινητοποίηση μεγάλων μυϊκών ομάδων και ιδίως των κάτω άκρων (μιας και κάνουμε λόγο για περπάτημα). Με την χρησιμοποίηση εξοπλισμού όπως τα μπαστούνια πεζοπορίας, μπορούμε να εμπλέξουμε και τα άνω άκρα, αυξάνοντας έτσι των αριθμό των μυών που συμμετέχουν στην κίνηση. Επίσης φέροντας μαζί μας σακίδια πλάτης, αυξάνουμε το φορτίο που κουβαλάμε προσθέτοντας επιπλέον βάρος, με αποτέλεσμα να γυμνάζουμε τον κορμό και να αυξάνουμε την επιβάρυνση στα κάτω άκρα. Το επίπεδο δυσκολίας της εκάστοτε πεζοπορίας διαφέρει ανάλογα με τη μορφολογία του εδάφους, την υψομετρική διαφορά και την χιλιομετρική απόσταση που διανύεται. Η χρονική διάρκεια μιας πεζοπορίας διαφέρει και συχνά σχετίζεται και με το επίπεδο των συμμετεχόντων.
Εκτός από τα σωματικά υπάρχουν και τα ψυχικά οφέλη. Η πεζοπορίας ως δράση δεν εμπεριέχει το στοιχείο του ανταγωνισμού, ο οποίος αυξάνει το άγχος. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς το άγχος αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα συμμετοχής σε δραστηριότητες. Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις ανθρώπων οι οποίοι δεν συμμετέχουν σε ομαδικές δράσεις που απαιτούν δεξιότητες και εμπεριέχουν στοιχεία ανταγωνισμού καθώς φοβούνται την απόδοση τους και την γνώμη των άλλων. Το ίδιο ισχύει και για τα γυμναστήρια, όπου ορισμένα άτομα αποφεύγουν, διότι αγχώνονται με πιθανά σχόλια που δύναται να αναπτυχθούν προς το πρόσωπο τους.
Τέλος η πεζοπορία είναι ένας τρόπος να αντιμετωπίσουμε τον σύγχρονο τρόπο ζωής, που χαρακτηρίζεται από την αστικοποίηση και την καθιστική ζωή. Μέσω της πεζοπορίας ερχόμαστε σε επαφή με την φύση, το φυσικό περιβάλλον κάθε έμβιου οργανισμού άρα και του ανθρώπου, κάτι το οποίο αποδεδειγμένα καθαρίζει το μυαλό μας από σκέψεις και συναισθήματα που μας απασχολούν, μειώνει το στρες και δημιουργεί αισθήματα ευφορίας, ικανοποίησης και αυτοπεποίθησης.
Ετικέτες:πεζοπορία