Έξυπνες στρατιγικές για απώλεια βάρους! 

Ίσως θυμάσαι την εισαγωγή του goji berry στην διατροφή λόγω των αντιοξειδωτικών τους, ή την υπερκατανάλωση των σπόρων κολοκύθας λόγω των καλών τους λιπαρών οξέων. Κάθε χρονιά φέρνει μια καινούργια διατροφική τάση και αναπόφευκτα μια εμμονή γύρω απο αυτή την διατροφή. Αυτή την χρονιά η νέα διατροφική τρέλα έχει το όνομα sirtfood!

Αυτό συμβαίνει γιατί αυτά τα τρόφιμα έρχονται με ένα σαγηνευτικό αίτημα...Να βοηθήσουν στην καύση του λίπους!

Ποιά είναι όμως αυτα;
Πράσινο τσάι, μαύρη σοκολάτα (85% κακάο), μήλα, εσπεριδοειδή, κουρκουμάς, μαϊντανός, λάχανο, μαύρα φραγκοστάφυλα, κάπαρη, κόκκινο κρασί. 

Το όνομα αυτής της καινούργιας τάσης προέρχεται απο τις σιρτουίνες, μια τάξη πρωτεϊνών που βρίσκεται μέσα στο σώμα μας. Όπως αναφέρει ο ερευνητής  Dr Kushal Banerjee, του Harvard Medical School, αυτά τα τρόφιμα δεν περιέχουν τις συγκεκριμένες πρωτεϊνες, απλώς οι ενώσεις τους ενεργοποιούν την παραγωγή αυτών των σιρτουινών. Τι ακριβώς όμως κάνουν οι σιρτουίνες;

Εδώ και 10 χρόνια γίνονται μελέτες για τα οφέλη των σιρτουινών στον οργανισμό και μέχρι τώρα τα αποτελέσματα δείχνουν την ευεργετική τους αντιγηραντική δράση. Απο αυτές τις εφτά πρωτεϊνες αυτή που έχει μελετηθεί περισσότερο και είναι πιο γνωστή είναι η SIRT1.

Ίσως να μην έχεις δώσει ποτέ βάση στους μηχανισμούς με τους οποίους γίνεται απώλεια κιλών. Λιγότερες θερμίδες προκαλούν την μείωση του βάρους σωστά; Φαίνεται όμως πως στην διαδικασία της απώλειας βάρους εμπλέκονται οι σιρτουίνες, που όταν ενεργοποιηθούν απο την μείιωση των θερμίδων και την φυσική δραστηριότητα παίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση του σωματικού λίπους. Όταν ο οργανισμός μπαίνει στην διαδικασία περιορισμού θερμίδων, η SIRT1 ενεργοποιείται και βοηθάει τον οργανισμό να χρησιμοποιήσει το λίπος ως πηγή ενέργειας, αντί για την γλυκόζη.

Επιπλέον οι σιρτουίνες έχουν επίδραση στην λειτουργία του μεταβολισμο, καθώς η SIRT1 επιταχύνει τον χρόνο με τον οποίο ΄΄καίγεται΄΄ το φαγητό που θα καταναλώσεις. Ο Qiang Tong, αναπληρωτής καθηγητής στο Baylor College of Medicine, στο Τέξας, έχει μελετήσει την επίδραση των σιρτουινών στο ΄΄καλό΄΄ λίπος ( αυτό που μας κρατάει ζεστούς και που χρησιμοποιούμε όταν κρυώνουμε). Οι παχύσαρκοι τείνουν να έχουν λιγότερο από αυτό το λίπος απ΄ότι οι λεπτότεροι άνθρωποι. Η σκέψη είναι ότι οι σιρτουίνες βοηθούν στην ενεργοποίηση περισσότερου ΄΄καλού΄΄ λίπους και στην διατήρηση του οργανισμού σε φυσιολόγικα επίπεδα σωματικού λίπους. Έτσι αυτό που καταλαβάινουμε είναι πως οι σιρτουίνες πάιζουν σηματικό ρόλο στην μείωση του βάρους και ενεργοποιούνται απο την μείωση θερμίδων και την αύξηση της φυσικής δρατηριότητας. 

Η ερώτηση όμως είναι αν μπορούν τα φαγητά τα οποία ενεργόποιουν την παραγωγή σιρτουινών, να έχουν τα ίδια αποτελέσματα. Μπορούμε τρώγοντας λάχανο και κακάο να επιταχύνουμε την απώλεια βάρους;

Τα σίγουρα ευεργετικά οφέλη των sirtfoods

Μαύρο φραγκοστάφυλο
Με 3 φορές περισσότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C από το πορτοκάλι σίγουρα είναι ένας δυναμίτης αντιοξειδωτικών. Μόνο 100gr. Είναι αρκετά για να σε προστατέψουν απο την γήρανση, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τον καρκίνο.

Κουρκουμάς
Ένα αντιοξειδωτικό με πολύ ισχυρές αντιφλεγμονώδης δράσεις, αυτό το καρύκευμα βελτιώνει την πέψη κα το φούσκωμα. Αρκούν 400mg την ημέρα για να λάβεις τα οφέλη του.

Ελιές
Βοηθούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, μαγνήσιο και σίδηρο. Μολίς 7 την ημέρα είναι το μόνο που χρειάζεσαι.

Εξετάζοντας τις μελέτες των ειδικών καταλαβαίνουμε πως η εικόνα γι αυτή την πρόταση είναι μπεδεμένη, καθώς υπάρχει μεγάλη απόκλιση μεταξύ του καταναλώνω κάποιες ποσότητες λάχανου και ενεργοποιώ την παραγωγή σιρτουινών. Δεν υπάρχουν ακόμα ξεκάραθα στοιχεία πως τα συγκεκριμένα τρόφιμα ενεργοποιούν την παραγωγή σιρτουινών περισσότερα απο άλλα. Ακόμα και αν τα sirtfoods προκαλούν την μείωση του βάρους η ποσότητα που θα πρέπει να καταναλώθεί μπορεί να είναι πολύ μεγάλη. 

Ο καθηγητής Matthew Hirschey, του Duke University Medical Center αναφέρεται σε ένα συστατικό του κόκκινου κρασιού, την ρεσβερατρόλη που θεωρείται ένας απο τους πιο γνωστούς ενεργοποιητές των σιρτουινών. Το 2003 οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως η συγκεκριμένη ένωση των κόκκινων σταφυλιών μπορεί να μιμηθεί τα αποτελέσματα του περιορισμού των θερμίδων και ενεργοποιεί τις σιρτουίνες που εμπλεκονται στον περιορισμό της καταστροφής των κυττάρων. Είναι γνωστές άλλωστε οι ευεργετικές ιδιότητες του κόκκινου κρασιού και η συσχετισή του με την μείωση της θνησιμότητας. Οι περισότερες μελέτες όμως αναφέρουν πως για να πάρεις το ποσοστό της ρεσβερατόλης, ώστε να αποκομίσεις τα οφέλη κατά της γήρανσης, πρέπει να πείς 40 λίτρα κρασιού την ημέρα. Το οποίο θα σε κάνει να αναρωτιέσαι πόσο λάχανο πρέπει να καταναλώσεις την ημέρα για να χάσεις βάρος! Πάντως η βιομηχανία ήδη διαθέτει στο εμπόριο συμπληρώματα ρεσβερατόλης, αλλά υπάρχουν κάποιες επιφυλάξεις για αυτά από μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης για τα θετικά αποτελέσματα αυτών των συμπληρωμάτων στο οργανισμό.

Όλα αυτά μας αποδεικνύουν πόσο μπερδεμένη είναι η επιστήμη απέναντι στις σιρτουίνες και πόσο νωρίς είναι για να καταλάβουμε ποια είνα η επίδρασή τους όχι μόνο στη μείωση βάρους, αλλά και στο σύνολο της υγείας. Η διαροφολόγος Kim Pearson εξηγεί πως όλες αυτές οι λεγόμενες δίαιτες sirtfoods περιέχουν πολυφαινόλες και μόρια φυτικής προέλευσης, τα οποία έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, έτσι όπως και να έχει δεν μπορεί να δημιουργηθεί κάποιο αρνητικό αποτέλεσμα. 

Οι άνθρωποι που θα θελήσουν να προσθέσουν πράσινα λαχανικά στην διατροφή τους, να αντικαταστήσουν τον καφέ με το πράσινο τσάι και να συνδιάσουν την φυσική δραστηριότητα με σωστή διατροφή το πιο πιθανό είναι να δούν αποτελέσματα. Αλλά θα είναι αρκετό για να ενεργοποιηθεί ο μεταβολισμός τους; 

Ένα πράγμα είνα σίγουρο, τρώγοντας sirtfoods δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια βλάβη στον οργανισμό σου. Αλλά για την ώρα αν αρκεστείς στην σωστή διατροφή και στην αύξηση της φυσικής σου δραστηριότητας θα έχεις τα ασφαλέστερα και τα πιο θετικά αποτελέσματα.

Τα διατροφικά οφέλη των σιρτουινών σε άλλες λειτουργίες του οργανισμού

Ύπνος
Ενεργοποιώντας τις σιρτουίνες, διασφαλίζεις τη παραγωγή ορμονών του ύπνου και του ξυπνήματος, όταν το χρειάζεται ο οργανισμός σου.
Ευαισθησία της ισνουλίνης
Οι σιρτουίνες κάνουν τα κύτταρα περισσότερο ευαίσθητα στην ινσουλίνη για να ελέγχουν την γλυκόζη αίματος. Η αντίσταση στην ισνουλίνη είναι πρόδρομος του διαβήτη τύπου 2.
Μνήμη
Η ενεργοποίηση των σιρτουινών απο τον κουρκουμά φαίνεται πως βελτιώνει βραχυπρόθεσμα την μνήμη και προστατεύει απο γνωστικά προβλήματα.

 

Μοιραστείτε αυτή τη συνταγή

Ετικέτες:αδυνάτισμα

Δήμητρα Γλυνού

Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος / Msc Διατροφή, Δημόσια Υγεία και Πολιτικές

Σχετικά Άρθρα