Tα ζυμαρικά είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τρόφιμα σε όλο το κόσμο και χρησιμοποιούνται με διάφορους τροπους στην καθημερίνη διατροφή των ανθρώπων. Τα περισσότερα ζυμαρικά παρασκευάζονται από σκληρό σιτάρι, επομένως είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες και περιλαμβάνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στο αλεύρι. Τα κανονικά ζυμαρικά είναι αρκετά ουδέτερα, διατροφικά, αλλά τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως μπορούν να είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών. Η ποσότητα των ζυμαρικών και ό, τι βάζετε πάνω από τα ζυμαρικά σας είναι πιθανώς αυτό που κάνει ένα υγιεινό γεύμα ή όχι.
Διατροφικά στοιχεία
Οι ακόλουθες πληροφορίες διατροφής παρέχονται από το USDA για 1 φλιτζάνι (140 γραμμάρια) μαγειρεμένα ζυμαρικά χωρίς πρόσθετο αλάτι, λίπος ή γαρνιτούρες. 1 Θερμίδες: 221 Λίπος: 1,3 γρ Νάτριο: 1 mg Υδατάνθρακες: 43,2 γρ Σάκχαρα: 0,8 γρ Πρωτεΐνη: 8,1 γρ
Υδατάνθρακες
Τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως μια καλή πηγή σύνθετων υδατανθράκων, με περισσότερα από 40 γραμμάρια υδατανθράκων σε μία μερίδα. Δεν είναι κατάλληλο για δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων, αλλά είναι μια τροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά από μόνη της και ενθαρρύνεται ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής για την καρδιά. Μια μερίδα ζυμαρικών έχει 2,5 γραμμάρια φυτικών ινών. Ο γλυκαιμικός δείκτης του είναι 42 και το γλυκαιμικό φορτίο του 22, γεγονός που το καθιστά χαμηλα γλυκαιμική τροφή, η οποία θα πρέπει να έχει μικρή επίδραση στο σάκχαρο του αίματος. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι με διαβήτη ή προβλήματα σακχάρου στο αίμα διαπιστώνουν ότι όλα τα είδη ζυμαρικών μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στο σάκχαρο του αίματος. Εάν παρακολουθείτε το σάκχαρό σας στο αίμα ή μετράτε υδατάνθρακες ή θερμίδες, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τα μεγέθη των μερίδων σας.
Λιπαρά
Από μόνη τους , τα ζυμαρικά είναι τρόφιμα χαμηλό σε λιπαρά. Μια τυπική μερίδα 1 φλιτζάνι περιέχει λιγότερο από 2 γραμμάρια λίπους.Ωστόσο, οι τυπικές σάλτσες ζυμαρικών και γαρνιτούρες όπως το τυρί μπορούν να προσθέσουν λίπος στο πιάτο σας.
Πρωτεΐνη
Τα μακαρόνια έχουν 8 γραμμάρια πρωτεΐνης σε 1 μερίδα ζυμαρικών, το οποίο είναι το 16% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης πρωτεΐνης για ενήλικες. Μερικές μάρκες φτιάχνουν ζυμαρικά που είναι ελαφρώς υψηλότερα σε πρωτεΐνη, με 10 γραμμάρια πρωτεΐνης σε μια μερίδα.
Μικροθρεπτικά συστατικά
Μια τυπική δόση (1 φλιτζάνι) ζυμαρικών περιέχει περίπου το 10% των ημερήσιων αναγκών σας σε σίδηρο, καθώς και το 5% της ημερήσιας δόσης βιταμίνης Β-6 και 6% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης μαγνησίου.
Οφέλη για την υγεία
Τα μακαρόνια δεν είναι ένα τρόφιμο απαγορευμένο για σας, αφού χρειαζόμαστε τους υδατάνθρακες σε μια ισορροπημένη διατροφή. Όμως, το σημαντικό είναι να επιλέγεις τον σωστό τύπο ζυμαρικών, τα οποία θα πρέπει να αποτελούνται από δημητριακά ολικής αλέσεως. Ο λόγος που τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως είναι καλύτερα για εσάς είναι ότι έχουν περισσότερες φυτικές ίνες από τα κανονικά ζυμαρικά. Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για ένα υγιές πεπτικό σύστημα. Εάν ακολουθείτε δίαιτα χωρίς γλουτένη, σκεφτείτε τα ζυμαρικά από όσπρια.
Πώς συγκρίνονται τα μακαρόνια με άλλα είδη ζυμαρικών;
Υπάρχουν πολλά μεγέθη και σχήματα ζυμαρικών, συμπεριλαμβανομένων χυλοπίτες, κοχύλια, μακαρόνια κ.σα Μερικά, όπως τα μακαρόνια, σερβίρονται συνήθως με σάλτσα, αλλά άλλοι τύποι ζυμαρικών χρησιμοποιούνται ως κύρια συστατικά σε σούπες και κατσαρόλες. Όσον αφορά τη θρεπτική αξία, κάθε είδος ζυμαρικών θα είναι παρόμοιο, αρκεί το μέγεθος σερβιρίσματος να είναι το ίδιο.
Ετικέτες:ζυμαρικά