Παρ’όλη την αύξηση της παχυσαρκίας των παιδιών στην Ελλάδα, υπάρχουν δεδομένα που δείχνουν πως υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών τα οποία είναι ελλιποβαρής και δυσκολεύονται να αυξήσουν το βάρος τους . Υπάρχουν τρόποι που μπορούν οι γονείς να ενισχύσουν τις ημερήσιες θερμίδες των παιδιών τους χωρίς να τους αυξήσουν σημαντικά την ποσότητα της τροφής που θα καταναλώσουν.

Ελαιόλαδο 
Το ελαιόλαδο είναι από τις πιο σημαντικές τροφές που υπάρχουν στην μεσογειακή διατροφή καθώς περιέχει ω3 λιπαρά οξέα και λιποδιαλυτές βιταμίνες, τα οποία  δρουν ευεργετικά στον ανθρώπινο οργανισμό. Πέρα από αυτό το ελαιόλαδο περιέχει αρκετές θερμίδες. Προσθέτοντας αρκετό λάδι στο φαγητό και στην σαλάτα των παιδιών καταναλώνει πολλές, αλλά παράλληλα θρεπτικές θερμίδες.

Ξηροί καρποί
Οι ξηροί καρποί είναι άλλη μια  «έξυπνη»  τροφή που μπορεί να υπάρχει στην καθημερινότητα του παιδιού, καθώς μια μικρή ποσότητα αποδίδει πολλές θερμίδες στον οργανισμό. Τα καρύδια, τα αμύγδαλα και τα φιστίκια μπορούν να γίνουν ένα πολύ θρεπτικό σνακ για τα παιδιά σας, συνδυάζοντας τα με φρούτα, γιαούρτι ή ακόμα να μπουν σε διάφορα σπιτικά γλυκά ή κρέμες.

Ταχίνι 
Το ταχίνι είναι ένα φυσικό προϊόν, το οποίο περιέχει σημαντική ποσότητα φυτικών πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας και περιέχει φυτικές ίνες, ιχνοστοιχεία, μέταλλα και βιταμίνες τα οποία προσφέρουν την ενέργεια που χρειάζονται τα παιδία. Μπορείτε να το συνδυάσετε με ψωμί και μέλι για ένα πλήρες πρωινό, αλλά και να το προσθέσετε στο κυρίως γεύμα των παιδιών, π.χ. στα όσπρια.

Αβοκάντο 
Το αβοκάντο είναι ένα φρούτο πλούσιο σε μόνο ακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που είναι γνωστό πως βοηθούν στην σωστή καρδιαγγειακή λειτουργία και στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου. Μπορεί να προστεθεί σαν σνακ μέσα στο τοστ του παιδιού, είτε στα κυρίως γεύματά του, στην σαλάτα, στο ρύζι, ακόμα και σε σούπες λαχανικών.

Πατάτα
Οι πατάτες αδιαμφισβήτητα είναι η τροφή που αγαπούν πολύ τα παιδιά. Περιέχουν άμυλο, είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και αμινοξέα όπως η γλουταμίνη και η αργινίνη και βοηθά στην υγιή αύξηση βάρους των παιδιών. Ψητή η βραστή μπορεί να συνδυαστεί με κρέας ή όσπρια για ένα πλήρες γεύμα.

Μοιραστείτε αυτή τη συνταγή

Δήμητρα Γλυνού

Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος / Msc Διατροφή, Δημόσια Υγεία και Πολιτικές

Σχετικά Άρθρα